Zoronjić amandmanima traži izgradnju Internog odjeljenja u bjelopoljskoj bolnici i magnetnu rezonancu

,,Sredstva koja su opredjeljena u okviru programa ,,Izgradnja i rekonstrukcija objekata zdravstva” i  ,,Rekonstrukcija postojećeg objekta bolnice u Bijelom Polju” nijesu dovoljna i treba ih uvećati tako da ukupno iznose 1 200 000 00 eura. Amandmanskim djelovanjem na budžet za 2022. godinu tražila sam izgradnju Internog odjeljenja i uvećanje iznosa sa 500 000 na 1 200 000 00 eura”, saopštila je poslanica Građanskog pokreta URA u Skupštini Crne Gore Suada Zoronjić.

Kako je kazala, bjelopoljska bolnica pruža usluge ne samo stanovnicima Bijelog Polja nego i okolnih opstina, a stara zgrada u kojoj se nalazi 16 soba ima samo jedan toalet. ,,Iako je renovirana prije par godina, daleko od toga da zadovoljava standarde za kvalitetno pružanje zdravstvenih usluga. Dodatni problem je i to što je zgrada internog odjeljenja odvojena od glavne zgrade bolnice gdje se nalaze sve druge službe, pa je za dijagnostičke i konsultativne preglede neophodno pacijente transportovati na otvoreno do zgrade bolnice. Nekada i po nekoliko puta u toku dana i na taj način se vrlo često dešava da se naruši zdravlje pacijenta. Izgradnjom i projektom novog Internog odjeljenja bilo bi sve u jednoj cjelini. Za izgradnju internog odjeljenja već je spreman idejni projekat i sva potrebna dokumentacija”, objašnjava ona.

Zoronjić kaže da bolnica, pored adaptacije internog odjeljenja, planira i etapno rekonstruisanje svih ambulanti, nabavku nove opreme i edukaciju srednjeg i visokog medicinskog kadra. ,,Poslije više godina, od prije mjesec, u saradnji sa Institutom za bolesti djece u Podgorici, urađene su i prve operacije iz oblasti dječje patologije”.

Drugi amandman se, ističe poslanica URE, odnosi na nabavku magnetne rezonance. ,,Opšta bolnica u Bijelom Polju, kao budući regionalni centar u viziji svog razvoja, ima potrebu za nabavkom aparata magnetne rezonance kao najsavremenije neinvazivne dijgnostičke metode, ne samo radi povećanja nivoa kvaliteta zdravstene zaštitite, već i rješavanja dijagnostičkih dilema iz raznih oblasti medicine. Ta bolnica ima dovoljno stručnog kadra da može da odgovori uvođenju ove dijagnostičke procedure, a obavljanje te vrste pregleda značajno bi pomoglo funkcionisanju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i građanima sa sjevera olakšalo brže obavljanje pregleda i rasteretilo ih putovanja do Podgorice”.

Ona napominje da se moraju znati potrebe građana. ,,Moramo se izboriti se za njihove realne zahtjeve. Amandmanima tražicu samo ono što je nasušna potreba građana Bijelog Polja i građana sjevernog regiona”, zaključuje.