Zeleni sa obilaska Tare: Crna Gora sa ovakvom praksom ne može da riješi poglavlje 27

Posjeti devastiranom dijelu korita rijeke Tare prisustvovali su i NVO aktivisti koji se bave očuvanjem i zaštitom životne sredine među kojima i Aleksandar Perović, izvršni direktor ekološkog pokreta „Ozon“.

„Treba da se stidi premijer Crne Gore koji se hvali ovakvim projektima i ministar MORT-a kada brani radove koje u potpunosti uništavaju stoljetno prirodno nasljeđe. Ne znam može li se bilo gdje u svijetu naći da se tok rijeke mijenja za ugao od 90 stepeni a pritom to pravdajući u korist građana“, kazao je Abazović.

On je izrarzio zadovoljstvo zbog toga što se devastacija Tare podigla na jedan viši nivo i štu su tu predstavnici iz EU parlamenta i prijatelji iz NVO sektora i izrazio nadanje da će se dalji proces nepovratne devastacije korita rijeke Tare zaustaviti.

Zaključio je da će Građanski pokret URA sa svojim prijateljima iz EU i NVO sektorom  biti odlučna u odbrani prirodnog bogatstva Crne Gore kakvo je rijeka Tare.

Predstavnik delegacije Zelenih u Crnoj Gori, Tomas Vajs je ocijenio da je na snazi velika devastacija korita rijeke Tare u zemlji koja je po Ustavu ekološka.

„Pitam se kako Crna Gora može da riješi poglavlje 27, sa ovakvom devastacijom životne sredine, sa ovakvim gradilištem autoputa gdje se očigledno ne poštuju pravila o zaštiti životne sredine niti evropski standardi iz ovog poglavlja“, poručio je Vajs.

Izvršni direktor pokreta „Ozon“, Aleksandar Perović je kazao da je „vrlo teško pored svih ljepota prijatelje iz EU upoznavati sa crnim ekološkim tačkama kao što je rijeka Tara“.

„Devastacija Tare predstavlja poniženje Ustava Crne Gore u kojem piše da je Crna Gora ekološka država. Rijeka Tara je jedan od najprepoznatljivijih resursa Crne Gore i koja je trebala da se koristi u procesu nacionalnog brendiranja Crne Gore kao ekološke držive i održivog ekološkog pravca koji prati i 18 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija“, istakao je Perović.

On je ocijenio da je u Crnoj Gori na snazi „trend uništavanja prirodnih resursa, okupacija naših rijeka, otimanja posljednje stvari koja nas objedinjava a to je ekološka država Crna Gora“.

Perović je poručio svim građanima Crne Gore a posebno poslanicima u Skupštini „da je najveći patriotski čin braniti resurse Crne Gore“.

„Ako ostanemo bez ovoga što nam je ostalo kao jedina održiva budućnost mi možemo da se igramo demokratije, EU integracija i svih drugih procesa. Crna Gora mora biti primjer dobrog upravljanja koja će partnerima iz EU donositi nove ideje i inovacije u zaštiti životne sredine“, poručio je Perović.