Vuković-Sekulović: Radovi u Ulici 18. jula zastiđe bez presedana

 ,,Koliko su procjene i projekti gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića loši, najbolje pokazuje čuvena rekonstrukcija Ulice 18. jula, koja još uvijek traje, a prilikom koje je svim građanima tog dijela Momišića napravljena dvostruko veća šteta, od bilo kakve koristi”, saopštila je odbornica Građanskog pokreta URA Milena Vuković-Sekulović u Skupštini Glavnog grada.

Ona je podsjetila na redosljed dešavanja vezanih za rekonstrukciju te prometne podgoričke ulice i istakla da ona ni do danas nije završena, iako je prvobitni rok za rekonstrukciju istekao još u toku septembra prošle godine. ,,Posao rekonstrukcije dobila je, svima već poznata i Vukovićeva miljenica među firmama – kompanija Toškovići, kojoj gradonačelnik Podgorice šakom i kapom namješta brojne tendere, bez obzira na činjenicu da je vlasnik firme pravosnažno krivično osuđen za utaju poreza, a da firma probija rokove gdje god da se pojavi. Tako su i radovi u ulici 18. jula, prvobitno planirani za početak maja prošle godine – sa rokom završetka od 100 dana, i danas, krajem marta 2021. godine, u toku, a kada će biti završeni – nikome nije poznato”, kazala je Vuković-Sekulović.

Ona je napomenula da je, gotovo svakog dana, Vukovićeva kompanija Toškovići pravila mnogo više štete nego koristi, da su radove izvodili sa premalim brojem očigledno nestručnih radnika, zbog čega svako sjutra može tužiti Glavni grad i naplatiti dodatne penale. ,,Na svakih 100 metara završenog posla, šteta po građane je bila veća, nego korist od nove ulice. Radovi su kiše dočekivali neobezbijeđeni, pa je fekalna kanalizacija probila u desetak domaćinstava, izazvavši veliku materijalnu štetu. Vukovićev izvođač radova je ostavljao i otvorene nezaštićene rupe na putu, u koje su upadali automobili građana, dok je čak uspio da obruši i veliku kamenu ogradu, na obodu ulice. Gdje god je izvođač radova prošao, tu su mještani/ke morali angažovati i plaćati svoje majstore, kako bi popravljali nastalu štetu. A uz sve to, stanari Momišića su svakodnevno i bez ikakvih najava ostajali i bez vode, zbog navedenih radova, što je dodatno zagorčavalo život svima izloženim ovim epohalnim radovima”.

Vuković-Sekulović je podsjetila da je gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković sebi bliskoj kompaniji Toškovići dodijelio i brojne druge unosne poslove, poput čuvene rekonstrukcije ulice Veliše Mugoše ispod Gorice i rekonstrukcije ulice Vuka Karadžića. ,,Sve to je takođe urađeno na katastrofalan način, dok je ta kompanija dobila čak i najveći projekat u posljednje decenije – izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), zbog čega su sa punim pravom oštro reagovali iz KfW banke i NVO MANS”, zaključila je odbornica URE u Podgorici.