Vuković Sekulović: Ozbiljno kao društvo treba da nas zabrine odsustvo seksualnog nasilja iz fokusa javnosti

Prema njenim riječima, svijest o uzrocima i posljedicama seksualnog nasilja u Crnoj Gori je i dalje na alarmantno niskom nivou. ,,I dok, sada već mjesecima, region bruji od uznemirujućih ispovijesti brojnih žrtava seksualnog nasilja, dok su pojedini slučajevi u fazi istrage, a počinitelji u fazi procesuiranja, u Crnoj Gori se o tome i dalje ćuti. Tragično je da nam se ovo događa pred očima, a da su velikom broju ljudi i dalji primarne nacionalne i teme koje kontinuirano dijele crnogorsko društvo“, navela je Vuković Sekulović.

Ona je istakla da je odgovor sistema na slučajeve seksualnog nasilja, posebno nad djecom, neadekvatan i da u dovoljnoj mjeri ne štiti od opasnosti od nasilnika. ,,Broj otkrivenih slučajeva seksualnog nasilja i zlostavljanja je vrlo nizak, a još je manji broj onih koji su za takve zločine procesuirani i osuđeni u Crnoj Gori. Čak i kada se to dogodi, izrečena kazna u dovoljnoj mjeri ne upozorava ostale nasilnike na ono šta ih čeka ukoliko počine takvo zlodjelo. Kaznena politika u ovom pogledu je izuzetno loša, jer ni na koji način ne štiti žrtvu, njeno dostojanstvo i psihičko zdravlje”.

Vuković Sekulović je još kazala da u ovom slučaju tračak nade vidi u činjenici da se zlostavljena djevojčica odmah posle tragičnog događaja požalila roditeljima, a da su se oni potom obratili nadležnim organima. ,,Ohrabrujuće je vidjeti takvo povjerenje i hrabrost. To je pokazatelj da možemo izmaći varvarstvu koje mjesecima obilježava crnogorsku svakodnevicu. Takvim ljudima potrebna je podrška cjelokupnog društva i odlučna reakcija države”.  

Članica Glavnog odbora URE Milena Vuković Sekulović upozorila je i na to da se mnogi slučajevi seksualnog nasilja nikada ni ne otkriju. ,,Žrtve, znajući u kakvom društvu žive, radije ćute. Ne žele da prolaze kroz etiketiranje, šikaniranje i nerazumijevanje. Ako želimo da nam djeca odrastaju u drugačijem okruženju, moramo odmah djelovati po ovom pitanju. Za početak, potrebna nam je strožija kaznena politika, ali i emancipacija društva, i mnogo, ozbiljno mnogo, društvene solidarnosti i odgovornosti”, zaključila je Vuković Sekulović.