Vuković: DPS prodao kulturna dobra i parkove, a propovijeda “kulturu“ i “urbanost“

“Da ironija bude veća, to “proširenje“ i bespovratno devastiranje starog Tabačkog mosta iz 17. vijeka, trebalo je finansirati upravo iz sredstava Glavnog grada, odnosno – od novca građana Podgorice. Nekoliko mjeseci nakon toga, Glavni grad je nijemo posmatrao kako isti investitori betoniraju korito rijeke Ribnice, koje je stanište najvećeg florističkog bogatstva našeg grada – sa čak 603 vrste i podvrste, da bi se kasnije mjesecima igrao ping-pong nadležnosti, kako bi se odložilo ili obustavilo otklanjanje izlivenog betona“, ukazala je Vuković.
Ona podsjeća da je Građanski pokret URA konstantno problematizovao i nedvosmisleno osuđivao takvo postupanje, ali da je “gradskoj upravi profit uvijek bio ispred očuvanja gradske imovine i preostalih kulturnih dobara“.
“Na isti način, motivisani najobičnijom jurnjavom za profitom, grad i Vlada su prodali i arhitektonska dobra i priznata djela Svetlane Kane Radević, hotel “Podgorica“ i autobusku stanicu, koji su takođe bili na udaru brojnih “rekonstrukcija“ i devastacija. Tako je Kanina autobuska stanica danas pod hipotekom, dok je čak i “gradski“ Trg Golootočkih žrtava završio u privatnom vlasništvu. Sudeći po toj tendenciji – nije isključeno ni da Trg Republike/Nezavisnosti neće uzeti neki od njihovih investitora, za kakav stambeni blok, jer je već izvjesno da se takva sudbina sprema Njegoševom parku, Kasarni Morača i brdu Gorica. Toliko o licemjerju gradske uprave i lažnoj brizi kvazi-gradonačelnika Vukovića“, ukazala je Vuković.
Vuković ističe da je isti odnos pratio i brojna druga kulturna i arhitektonska dobra Podgorice, koja su rušena ili bespovratno uništavana kako bi se “u duhu sveopšte komodifikacije, lokacije bolje unovčile, a novac iskoristio za jednokratno krpljenje budžetskih rupa“.
“Tako su se građani Podgorice zauvijek oprostili od hotela “Crna Gora“, kao kultnog djela jednog od najvećih vizionara našeg grada – Vujadina Popovića, kao i kina “Kultura“, dok su tvrđava Lesendro, Jusovača, Duklja, Depedogen i druge važne tačke – prepuštene zubu vremena. Zato nije čudno što Glavni grad naše države ostvari manje turističkih noćenja tokom cijele godine, nego svega par hotela sa crnogorskog primorja za nekoliko mjeseci ljetnje sezone. I zbog toga je sasvim jasno da naš grad, pod upravom Demokratske partije socijalista (DPS), nikada neće imati ni približno dobar, pošten i posvećen tretman, kakav odavno zaslužuje“, zaključila je Vuković.