Vuković: Djeca sa autizmom i njihovi roditelji zaslužuju mnogo veću i bolju pažnju države

“Svjedoci smo da se djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju, pogotovo djeca sa autizmom, kao i njihove porodice, nalaze u teškom položaju zbog nedovoljne podrške sistema. U cilju olakšavanja funkcionisanja porodica i roditelja djece sa autizmom Građanski pokret URA će ubrzo predložiti Zakon o roditeljima/starateljima njegovateljima, kojim ćemo definisati njihov status i omogućiti im brojne olakšice”, saopštila je potpredsjednica URE Milena Vuković povodom 2. aprila, Dana djece sa autizmom.

Ona je istakla da se na taj način neće riješiti problem tih porodica u potpunosti, ali da će se time pokazati da država brine o njima i da će sistem biti podređen roditeljima i djeci kojima je podrška potrebna. “Sistemski moramo rješavati ovakva pitanja i pokazati našim građankama i građanima da država postoji za njih i da radi za njih”, poručuje Vuković.

Ona je pozvala sva udruženja koja se bave ovim temama da pomognu u pripremi ovog zakona, kako bi zakonsko rješenje bilo sveobuhvatno i na što bolji način pružilo podršku roditeljima koji brinu o djeci sa poteškoćama u razvoju.