Vukotić Jelušić: Pozdravljamo inicijativu Opštine, pretvaranje zgrade JRB-a daće Budvi novu vrijednost i mogućnosti

,,Pozdravljamo inicijativu rukovodstva Opštine Budva za učešće države na tenderu za otkup zgrade Jugoslovenskog riječnog brodarstva, a posebno osviješćenost i stav da je treba sačuvati u postojećim gabaritima i valorizovati kao javno dobro i u funkciji opšteg interesa“, saopštila je danas članica Predsjedništva Građanskog pokreta URA i potpredsjednica budvanske URE mr Milijana Vukotić Jelušić.

Kako je istakla, lokalitet zgrade JRB-a je jedan od rijetkih koji je odolio masovnoj i neracionalnoj gradnji, a posebno je značajno što nije poslužio zadovoljavanju tajkunskih i interesa krupnog kapitala, izuzev činjenice da se sada prodaje po više nego dvostrukoj cijeni u odnosu na onu po kojoj je kupljen. ,,Iako su se godinama megalomanski i divlji objekti gradili zahvaljujući bliskosti sa političkim moćnicima uz tarife koje su  planersku struku uvele u zonu korupcije na visokom nivou, ostaje ipak neotkriveno da li su se na ovom lokalitetu sukobili različiti graditeljski interesi ili je strah od “zavalskog i avalskog” scenarija, a time i partijske pozicije, držao donosioce odluka na oprezu. I pored toga što trenutno planirani budžet može biti prepreka, donošenje vitalnih odluka za opštinu jeste u nadležnosti Odbora povjerenika, jer zakon ne prepoznaje drugačije njegove nadležnosti do skupštinske. To potvrđuje i imenovanje potpredsjednika opštine, a nakon toga i predsjednika“.

Zato, kako je još kazala, budvanska URA poziva i Opštinu i Državu da, ako je moguće, zajednički učestvuju u povraćaju vrijedne imovine u državno odnosno opštinsko vlasništvo. ,,Time će se doprinijeti rezilijentnosti prostora Budve i očuvanju zelenih i ambijentalnih gradskih orijentira u odnosu na preurbanizovane i centar i zaleđe. Kasnijim pretvaranjem ovog vrijednog lokaliteta u kulturni i kreativni kutak daće Budvi novu vrijednost i mogućnosti. Da Budva ne bi ostala opština koja je višedecenijski Grad teatar izbacila na ulicu, biblioteku smjestila u zgradu bez upotrebne dozvole i daleko od očiju javnosti, a bioskop ugovarala kroz neodržive aranžmane zbog čega mu sada prijeti zatvaranje, obaveza je i opštinskog i državnog rukovodstva da strateški i transparentno planiraju kulturne politike i promišljaju nove turističko-kulturne koncepte“, zaključuje Vukotić Jelušić.