Vlahović: Vlada Abazovića obezbijedila novac za ključne projekte za razvoj Kolašina

,,Raduje što su Nacrtom Budžeta za 2023. godinu ovog puta Kolašin i cio sjever prepoznati kao prioritet infrastrukturnog ulaganja od strane Vlade Dritana Abazovića“, saopštio je danas predsjednik kolašinske URE Miodrag Mijo Vlahović.

Kako je kazao, za Kolašin je opredijeljeno čak 35,4 miliona eura za unapređenje infrastrukture u narednoj godini. ,,Od toga 22,5 miliona iz budžetskih sredstava koji će biti uloženi u 16 projekata na teritoriji naše opštine. Među njima od najvećeg značaju su: rekonstrukcija puta Berane – Kolašin, dionica Lubnice – Jezerina, vrijednosti 7 miliona, zatim, rekonstrukcija regionalnog puta Mateševo – Kolašin i tunela “Ključ” u iznosu od 5,4 miliona eura, dok će u Ski centar u Kolašinu biće uloženo 8,2 miliona, od kojih veći dio ide za izgradnju garaže za potrebe skijališta i na vještačko osnježavanje. Pored toga zaslugama menadžmenta PROCON-a, na čelu sa Valerijom Saveljić, obezbijeđeno je skoro 12 milona eura za  unapređenje sistema vodosnabdijevanja i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže. Od čega su 8,36 miliona grant sredstva od Investicionog okvira za zapadni Balakn (WBIF) i 3,6 kreditna sredstva EIB-a. Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za razvoj Kolašina, naročito gradskog jezgra i zaštitu životne sredine kako u opštini tako i šire, zaštitom rijeke Tare od otpadnih voda”, naveo je Vlahović.

On je dodao i da će Kolašinu i ostalih 13 opština sjevera pripasti i po 1 milion eura od ekonomskog državljanstva za projekat koji Lokalne uprave odrede. ,,To je premijer Dritan Abazović najavio prije par mjeseci. Sredstva od ekonomskog državljanstva naša nova lokalna vlast u Kolašinu uložiće u rekonstrukciju Ulice Boška Rašovića koja je jedna od vitalnih ulica u gradu. Investicioni bum koji je krenuo u Kolašinu do sada nije praćen adekvatnom infrastrukturom. Pozamašna sredstva koja Kolašin ovom prilikom dobija za infrustrukturne projekte pomoći će u sustizanju i popravljanju infrastrukture u Kolašiunu i zaštiti životne sredine kao neophodan uslov zdravog razvoja opštine. Ovo je u interesu svih građana Kolašina bez obzira na politička i druga opredjeljenja. Drago mi je da je Vlada je prepoznala projekte kojima će se rješavati ključni problemi Opštine Kolašin”, zaključio je Vlahović.