Prevare u Plantažama, Saveljić dodijeliti status zviždača

To je bila tema današnje pres konferencije, koju je organizovao Građanski pokret URA, a na kojoj je poručeno da će „biti preduzete sve pravne mjere, kako bi se novo nezakonito ponašanje menadžmenta spriječilo, a Plantaže odvele u stečaj“.

„Kada mi je došla u posjed kompromitujuća faktura, na kojoj se vidi da Plantaže prodaju sirovi lozovi destilat 100% jačine alkohola za 2,4€/l, firmi Rubin iz Kruševca,takođe imajući podatke iz Bilansa i Izvještaja o poslovanju, (koji su inače javni dokumenti i objavljeni na sajtu Montenegro beze), izračunala sam kolika je naša cijena koštanja 1l sirovog lozovog destilata 100% jačine, i dobila podatak da je to 12,83€/l pod predpostavkom da su kapaciteti od 33 mil l puni, što je prosto nemoguće, a da imam pravu količinu ova cijena koštanja bi bila još veća a takođe i šteta po firmu.Da je samo jedan litar ovog 100% destilata prodat po toj cijeni, napravljena je šteta firmi jer se prodalo po višestruko manjoj cijeni od cijene koštanja, i direktor prodaje i marketinga Veselin Đurišić bi trebao da odgovara jer je napravio štetan posao po Plantaže i tako oštetio firmu“, kazala je Saveljić.

Ona je navela da joj potom po „kazni“ Izvršna direktorica izmišlja radno mjesto U RJ Vinogradarsko- voćarskoj proizvodnji na mjesto organizatora rada i daje joj najmanji koeficijent (složenosti posla), iako je 17 godina bila rukovodilac u firmi.

„Kako sam javnost obavještavala o ličnom progonu zbog odbijanja da uradim štetni posao po kompaniju, mnogi su me prepoznali kao „zviždača“. Znači od 2015. do danas, nastavljam da obavještavam javnost o štetnim radnjama po firmu u kojoj sam zaposlena, samo iz jednog jedinog razloga, da onemogućim njeno propadnje. Do sad sam predala sedam krivičnih prijava u SDT i ODT protiv izvršne direktorice i nekolicne njenjih prvih saradnika, zbog zloupotrebe službenog položaja i nanošenja višemilionske štete firmi. Nijedna od tih sedam krivičnih prijava do sad nije procesuirana, a ni odbačena, iako su sve predate sa materijalnim dokazima“, kazala je Saveljić.

Saveljić je dodala da „Veselin Đurišić nije stao, već je ubjedio izvršnu direktoricu, da su se stvorili uslovi da se uđe u pravnu proceduru, kako bi joj po drugi put uručili otkaz“.

„Tako sam 12. 12.ove godine dobila i upozorenje pred otkaz, uz obrazloženje da sam odala poslovnu tajnu i nanijela nemjerljivu štetu imidžu kompanije. Stoga sam 13. 12.ove godine, predala i zahtjev Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), kako bih dobila status zviždača, i tako se zaštitila od vas, a ujedno pomogla firmi da opstane, i da je ne dovedete u stečaj“, istakla je Saveljić.

Naglasila je da je „samo postupila savjesno, u najboljem javnom interesu, ukazujući na loše poslovne poteze, koji su nanijeli štetu preduzeću, a time i državi i svim njenim građanima, tražeći reakciju državnih organa i provjeru poslovnih odluka i rada u preduzeću, a što je sve u opštem interesu“.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da nijesu tu da bi podržali koleginicu Valeriju Saveljić koja je, kako je kazao, dobrovoljno kao i svi članovi URA odlučila da stane u borbu za pravednije društvo već da stanu u odbranu istine.

Kazao je da je potpuno nelogično, sramno, bahato da se menadžment državne kompanije koji je stvorio ogromne dugove ovako neodgovorno odnosi prema podacima koje je javnost imala priliku da čuje  a koji su, kako je istakao egzaktni i tačni.

 „Potpuno je beznadežno ponašanje tužilaštva koje umjesto da djeluju u dva pravca – ili da utvrde istinitost onoga što iznosi gospođa Saveljić ili da je demantuju na način da utvrde da to što ona iznosi nije tačno i time preduzme postupak protiv nje zbog lažnog iskaza, oni se odlučuju za ćutnju. Umjesto toga uprava „Plantaža“ ćuti, zariva glavu u pijesak i nastavlja da štiti ljude koje čine neizmjernu štetu državnoj kompaniji“, ukazao je Abazović.

On je istakao i da je obaveza URE i moralna i politička i građanska da u svom timu objedinjuju hrabre ljude koji se ne boje bahatih vlastodržaca i oligarha koji su u raznim korupcio-kriminalnim šemama.

„Ne samo da ćemo braniti dostojanstvo svih onih koji žele da kažu istinu nego zaštitu kod nas mogu da potraže skladno kapacitetima svi građani nezavisno da li pripadnici URE vezano za odbranu javnog interesa. Moja poruka Verici Maraš i Veselinu Đurišiću je da ne misle da to što imaju političku podršku u ovom trenutku, da to što su institucije Crne Gore zarobljene ne znači da već sjutra ne može da se takva situacija promijeni. Ako imate argumentaciju koja je suprotna onome što gospođa Saveljić iznosi, iznesite je u javnost učinićete dobro i sebi i nama“, poručio je Abazović.

„Gosođa Saveljić je kontinuirano iznosila podatke o šteti po držabnu kompaniju i to u nivou od 6,5 miliona eura a da je Crna Gora više dana brujala o tome kako je bivši gradonačelnik Podgorice presudom evropskog suda oštetio grad za 4,5 miliona. Dakle, ovdje se radi o još većoj šteti a za to neko mora odgovarati  pred institucijama“, dodao je Abazović.

Istakao je i da URA daje punu podršku gospođi Valeriji Saveljić i uvidom u ono što je ona iznosila kao fakte u javnosti ne sumnjaju da je ono što je ona iznosila o načinjenoj šteti za „Plantaže“ istina.

Predsjednik podgoričko odbora Građanskog pokreta URA, Luka Rakčević, ukazao je da je navedeno postupanje menadžmenta državne kompanije „Plantaže“ sramno, bahato i nezakonito, te da je u pitanju novi pokušaj zastrašivanja svih onih „koji ne žele da prate DPS-ovu matricu jednoumlja, okretanja glave i ćutanja, na brojne afere i krivična djela“.

„Poslovanje menadžmenta „Plantaža“ se ne razlikuje od poslovanja menadžmenta Aerodroma, ili bilo koje druge vrijedne državne kompanije, čija imovina se decenijama rasparčava i prodaje, dok same kompanije bilježe katastrofalne poslovne rezultate. Zbog toga je gospođa Saveljić obavještavanjem menadžmenta, javnosti i tužilaštva ispunila svoju moralnu, ali i krivično-pravnu dužnost, jer je odbila da nijemo posmatra izvršavanje brojnih krivičnih djela, koja su državni Budžet oštetila za najmanje 6,5 miliona eura“, ukazao je Rakčević.

On je istakao da očekuju brzu reakciju Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

„Uvjereni smo da čak i zarobljena ASK, koja je ništa drugo do DPS-ova batina za disciplinovanje političkih protivnika, neće moći da pronađe ubjedljiv izgovor da gospođi Saveljić ne dodijeli status zviždača i tako je zaštiti u daljem postupku. U pitanju je gaženje javnog interesa, potkrijepljeno brojnim fakturama i nepobitnim dokazima, koje mora imati ozbiljne posljedice po partijsko rukovodstvo kompanije Plantaža“, ukazao je Rakčević.