Vajs: Zeleni URU vide kao proevropsku partiju privrženu univerzalnim vrijednostima

To je istakao Tomas Vajs, predstavnik delegacije Zelenih koji borave u zvaničnu posjetu Crnoj Gori a na poziv Građanskog pokreta URA.

On je kazao je da je u Crnoj Gori da bi unaprijedio saradnju Zelenih i URE i upoznao se sa različitim predstavnicima NVO sektora i građanskim aktivistima.

„Zadovoljni smo zbog bliskosti saradnje između URE i civilnog sektora u Crnoj Gori. U Evropskom parlamentu postoji raspoloženje za prijem ne samo Crne Gore već i drugih zemalja Zapadnog Balkana u porodicu Evropske unije i nadamo se da će pristupni pregovori uskoro rezultirati usvajanjem zakonskih rješenja koji su na snazi i u EU. Glavna pitanja na kojima mi insistiramo su vladavina prava i borba protiv korupcije, prava manjina i jednakost među polovima, razvijena demokratija i zasigurno ekološka pitanja“, kazao je Vajs.

On je naglasio i da vjeruje da će rezultati svih narednih izbora izražavati slobodnu volju građana Crne Gore i da će biti prihvaćeni od strane svih političkih subjekata.

„Što se tiče korupcije, tu odmah da vam kažem nije samo Balkan privilegovan tim problemom već korupcija postoji i EU na različitim nivoima i na različite načine. Sa našom borbom protiv korupcije u EU trudimo se da damo doprinos i u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori“, poručio je Vajs.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da URA baštini iste vrijednosti kao Zeleni i naglasio da to nije striktno samo zaštita životne sredine i održivog razvoja već i zaštita ljudskih prava, vladavina prava, slobodno društvo, profesionalne i nezavisne institucije.

„Ja sam srećan što su vrata Evropskog parlamenta i naših evropskih partnera otvorena i za URA i za opozicione partije i zadovoljan sam što se mantra da je samo vladajuća stranka promoter evropskih vrijednosti ovdje počela da se razbija. Povećaćemo partnerstvo između Zelenih i URE u narednom periodu i raditi na zajedničkoj saradnji i zajedničkim projektima i radićemo na tome da u tome involviramo što više predstavnike NVO sektora, nezavisne intelektualce, građanske aktiviste…“, poručio je Abazović.

On je zahvalio Vajsu na dosadašnjoj privrženosti za probleme u Crnoj Gori i na tome što ih je aktuelizovao u EU parlamentu i poručio da je obaveza građana Crne Gore da se uključe u očuvanju prirodnih bogatstava zemlje i stvaraju demokratsko društvo.

„Želimo da u narednim posjetama zajedno sa Zelenima posjećujemo što manje crne eko tačke a više one zelene i održive tačke razvoja“, kazao je Abazović.