Vajs: Solana nije samo stvar Crne Gore već cijele Evrope

“Mještani Ulcinja i aktivisti NVO uradili su mnogo za očuvanje prirodnih bogatstava Solane i taj proces mora biti kontinuiran jer posao nije završen. Ovo nije samo stvar Crne Gore već i Evrope i mi iz Evropskog parlamenta ćemo se i dalje uključivati u rješavanje ovog problema“, kazao je nakon obilaska Solane Vajs, koji se sa saradnicima nalazi u radnoj posjeti Crnoj Gori na poziv Građanskog popkreta URA.
Delegacija partije, koja je za Evropski parlament osvojila 20 odsto glasova u Njemačkoj što je u toj zemlji čini drugoj po snazi, posjetu Crnoj Gori počela je u Ulcinju.
Lider URA Dritan Abazović, izrazio je je zadovoljstvo zbog toga što su predstavnici Zelenih Evrope u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
“Solana je naša prva tačka u obilasku i Tomas Vajs sa svojim kolegama učinio je mnogo u zaštiti ovog bisera prirode kako Ulcinja, tako i Crne Gore ali i cijele Evrope. Oni su obaviješteni o formalnoj zaštiti Solane imenovanjem za park prirode u junu mjesecu ali to nije kraj posla. Treba da riješimo pitanje vlasništva, vratimo radnu snagu i proizvodnju. Ovakve posjete daju pečat na ispravnost nastojanja svih organizacija, NVO subjekata, političkih stranaka koji su radili na očuvanju ovakvih prirodnih bogatstava”, naglasio je Abazović.
Naveo je i da je ova posjeta Zelenih početak jedne dobre i kvalitetne saradnje između njih i Građanskog pokreta URA i da će Zeleni danas razgovarati i sa maslinarima iz Valdanosa i NVO aktivistima iz Ulcinja.
Tokom tri dana posjete Zelenih, piše u saopštenju, planirani su razgovori sa svim subjektima širom Crne Gore o ekološkim problemima koje tište državu i bez čijeg rješavanja nema ni održivog razvoja.
U organizaciji URA povodom posjete Zelenih, organizovan je i radni ručak u Ulcinju, kome su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života grada.