Useinović: Vrijeme je da iskoristimo potencijale Bara, spremni smo za projekat uvođenja solarnih panela u javnim ustanovama

“Živimo u gradu koji je po broju sunčanih dana bio prvi u Jugoslaviji (prosječno 270 godišnje). Benefit, koji nam je dat, nije do sada bio  iskorišćen u javnim ustanovama. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond) objavili su javni poziv 2021. godine, za vlasnike individualnih stambenih i poslovnih objekata za učešće u projektu Solari 3.000+ i Solari 500+. Projekat podrazumijeva ugradnju solarnih panela snage do 10 odnosno 30 kW. Otplata te investicije vrši se u mjesečnim ratama novčanog iznosa koji je u visini sadašnjeg računa za električnu energiju”, saopštila je kandidatkinja za odbornisu liste “Može Bar, Može Crna Gora” Svetlana Useinović.

Useinović je kazala da sve obrazovne ustanove u Baru imaju krovne površine idealne za postavljanje solarnih panela, te da je krucijalno za Bar da iskoristi svoj potencijal i krene u projekat čiji su benefiti zagarantovani.

 “Ravne i krovne površine  na Gimnaziji Niko Rolović su veće od 1500m2. U zgradi gimnazije je u popodnevnim časovima ekonomska škola i obje se griju na plin. Kako se plin uvozi uvijek može doći do problema u periodu grijanja, korištenjem  solarnih panela bi i taj problem bio riješen”, navela je Useinović.

Ona je naglasila da bi u školama koje za grijanje koriste ugalj, prelazak na ovakvu vrstu energetskog napajanja smanjio emisiju ugljen-dioksida, što je veliki korak naprijed za ekološki Bar.

“Instaliranjem fotonaponskog sistema korisnici u projektu postaju kupci i proizvođači, koji svoje potrebe za energijom podmiruju iz sopstvenog izvora, a eventualni višak ili manjak električne energije u određenom momentu, predaju ili preuzimaju kroz distributivnu mrežu, što se finansijski saldira na nivou godine. Jasno je da su škole u tom pogledu najbolji proizvođači jer u ljetnjem periodu kada je broj sunčanih sati najveći one nemaju potrošnju”, istakla je Useinović.
Kazala je da opština Bar treba i mora u narednom periodu raditi na projektu sufinansiranja u postavljanju solarnih panela na svim obrazovno vaspitnim ustanovama na njenom području. Kao i da dosadašnja opštinska vlast u Baru i resorno Ministarstvo prosvjete nisu pokazali volju za ovakve ekološke projekte.

“URA, kao dio zelenog pokreta, ima snagu da uđe u realizaciju ove ideje na opštinskom nivou. Poštovane građanke i građani Bara, svojim glasom dajte nam priliku da zajedno uživamo u blagodetima podneblja na kojem živimo, ekološki i odgovorno za buduće naraštaje”, zaključila je Useinović.