URA: Zemlje “Trećeg svijeta” stale uz Cetinje

Pojašnjavaju da je u proteklih mjesec dana pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za kupovinu gasnih lampi, tzv. “ćoreša”, sa kojima će se, kako tvrde, pokušati barem malo nadomjestiti nedostatak rasvjete u dijelu Bajove, Mojkovačkoj ulici i u Bajicama.
“Iz Organizacionog odbora zemalja “Trećeg svijeta” koje se bave ovom humanitarnom akcijom su nam saopštili da su čuli za probleme koje imaju pješaci, ali i vozači u tom kraju zbog višemjesečnog nedostatka javne rasvjete.  Uz to, stanovnici afričkih država Lesoto, Burundi i Burkina Faso, zatim zemalja latinske Amerike Nikaragva, Surinam i Gvajane, te azijskih Mijanmara, Laosa i Šri Lanke, odlučili su se da ne stanu na tome. Za potrebno su našli i da pošalju volontere koji će obavljati posao fenjerdžija, inače i dalje unosnog posla u njihovim zemljama”, ukazuju iz cetinjske URE.
 Ističu da i ako je posao fenjerdžija u Evropi počeo izumirati u 19. vijeku, na Cetinju se u zadnjih par mjeseci stvorio deficit tog stručnog kadra.
“Kako niko već više od 100 godina nije obučavan za tu struku, pomenute zemlje su uvidjele potrebu i poslale stručne ljude koji će volonterski obavljati ovaj posao. Organizacionom odboru zemalja “Trećeg svijeta” bilo je interesantno kako jedna evropska prijestonica ima slične probleme i potrebu kao stanovnici njihovih zemalja” ističu u cetinskoj URI.
Bitno je, kažu na kraju, napomenuti i to da je u ovim ulicama došlo do uklanjanja mlađane rasvjete sa solarnim panelima, a završetak radova se očigledno tempira za predizbornu kampanju, smatraju oni.