URA: Žalopojke za nedostajućom radnom snagom u “Plantažama” ne piju vodu, uslovi za sezonce nikad gori


“Žalopojke” iz uprave “Plantaža” kako domaći radnici nijesu zainteresovani za rad na sezonskim poslovima ne piju vodu, imajući u vidu uslove koji ih čekaju za taj vid angažmana.

Kao prvo uprva “Plantaža” smanjila je cijenu ubrane gajbe sa 50 centi na 40centi. Novi berač pritom za 12h može da ubere prosječno 35 gajbi sa slaganjem grožđa (sortiranjem), što je 14€ dnevno, odnosno 1,17€ na sat, i to pod temperaturom koja je vani i do 40 stepeni.

To nije sve jer sezonskim radnicima ove godine kasne isplate zarađene na plantažama.

Plata za jun u “Plantažama” nije isplaćena ni stalnim a ni sezonskim radnicima, dok su aprilsku zaradu, sezonci dobili čak u junu.

Je li danas ponosna gđa Maraš na svoju platu od 7.300€, pri čemu je radnicima od oktobra prošle godine smanjivala platu, a i takvu smanjenu ne uspjeva da obezbjedi na vrijeme.

Neka izračuna koliko bi od njene plate, moglo biti plaćenih sezonskih radnika. Za platu gđe Maraš može se platiti 26 sezonaca po novim cijenama rada za 20 radnih dana.

Naše informacije govore da novim beračima, obuka traje samo jedan dan, te da drugi dan kad treba da ostvare učinak, i zarade makar 14€ za 12h rada, pod temperaturom od 40 stepeni, vidno razočarani odustaju i napuštaju posao.

Plantažama, da je stalo da obezbjede kvalitetnu sezonsku radnu snagu, omogućili bi im obuku od najmanje 7 dana sa plaćenim dnevnicama, kao i vraćanje prošlogodišnje cijene za ubranu gajbu grožđa od 50 centi.

Epidemija koronavirusa samo je ubrzala propadanje “Plantaža”, dok je URA na vrijeme upozoravala na nedomaćinsko rukovođenje od strane aktuelnog rukovodstva.