URA: Vukovićevi pregovori fascinirali Izrael i Palestinu, rješenje za Ljubović primjer za Bliski Istok

Podgorička URA od februara insistira na rješavanju problema ispod Ljubovića, gdje je Glavni grad dozvolio izgradnju nove stambene zgrade na prostoru između četiri ranije izgrađene zgrade. Zbog toga mjesecima pozivaju Glavni grad da zaustavi navedenu gradnju i razmijeni parcele sa investitorom, kao i da Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) da stavi van pravne snage navedeni DUP iz 2009. godine i započne temeljnu sanaciju već devastiranog prostora.

Prvo je čitavih 11 godina Glavni grad, od čega 2 godine gradonačelnik Vuković, svjesno okretao glavu i bježao od donošenja novog DUP-a za dio grada ispod Ljubovića, kako bi se spriječio urbanistički haos koji je po starom DUP-u bio dozvoljen i stimulisan. Onda je dva mjeseca Vuković branio taj katastrofalni DUP, pozivajući institucije na reagovanje „samo ukoliko nešto nije po tom (vizionarskom) DUP-u“. Onda su rukave zasukle strukovne organizacije, besplatno radeći posao koji je davno trebala uraditi inspekcija, pa Vukoviću dostavile na desetine primjera kršenja DUP-a koji je branio. A od tada, već mjesecima, Vuković kukavički odbija da se oglasi i da odgovori na desetine novinarskih poziva da u emisijama odbrani svoju sramnu ulogu u ovom procesu, ukazujući se samo na unaprijed naštelovanim svečanostima, kada treba otvoriti neki spomenik ili podići zastavu.

Podsjećamo da danas, skoro dva mjeseca od početka pregovora sa investitorom oko razmjene parcela, ni „Vuković, kao glavni krivac ukupnog haosa, a ni njegov Glavni gradski arhitekta (GGA) Filip Aleksić, ne žele javno saopštiti u kojoj su fazi ti istorijski pregovori, te kada će presjeći Gordijev čvor ispod Ljubovića“.

Krajnje je vrijeme da gradonačelnik Vuković makar pokuša raditi posao za koji ga debelo plaćamo, pa odgovori na pitanja od kojih zavisi kvalitet života nekoliko hiljada naših sugrađanki i sugrađana, koji žive na devastiranom prostoru ispod Ljubovića. Razumijemo da je Vukoviću teško da prizna sopstvenu grešku i uvidi ogromnu odgovornost, koju lično nosi u čitavoj priči. Ali ne smijemo dozvoliti da se zbog njegove političke kalkulacije rješavanje tog problema bespotrebno rasteže, odugovlači i komplikuje, već se isti mora riješiti u najskorijem mogućem roku.