URA: Vlast uništava prirodne bisere, rijeku sačuvati po svaku cjenu

Mještani sela nedavno su potpisali peticiju protiv korišćenja vode iz rijeke Lještanice radi izgradnje male hidorelektrane.
Mještani sela Lijeska, udaljenog 30-ak kilometara od Bijelog Polja, tvrde da se ne protive izgradnji centrale na prirodnom vodotoku rijeke već protestuju zbog toga što smatraju da bi korito ostalo suvo ako bi se voda odvodila cjevovodom dugim pet kilometara do već izgrađene hidrocentrale Vrelo. Mještani su funkcionerima Građanskog pokreta URA naglasili “da im od te rijeke zavisi život i opstanak na selu, a da Vlada hoće da je uništi”.
Abazović je nakon obilaska izvora rijeke i vodopada u razgovoru sa mještanima istakao da je to “mjesto nevjerovatna i unikatna ljepota i da takav prirodni biser ne smije da se uništi”.
“Zemlja koja je po Ustavu deklarisana kao ekološka i koja pretenduje da bude članica EU i otvori poglavlje 27 o zaštiti životne sredine, ne smije sebi dozvoliti ovakvu devastaciju. Ako se bude izgradila mini-hidroelektrana, rijeke više neće biti. Za takvu aktivnost ne postoje ni ekonomski, ni racionalni razlozi. Od te mini-hidroelktrane korist bi imala samo grupica ljudi, dok bi turističkom valorizacijom ovog bisernog mjesta koje podsjeća na Plitvička jezera, korist mogla imati cjela Crna Gora. Pored jedinstvenog vodopada, pećine i mogućnosti kampovanja u netaknutoj prirodi, mogla bi se dati i koncesija na proizvodnju vode, s obzirom da je voda kristalno čista, te se može konzumirati a mještani nemaju ništa ni protiv mini-hidroelektrane, ali ne na mjestu na kome je sada planirana. Budite složni, odbranite rijeku, a samim tim i život u vašem kraju”, naveo je Abazović.
Povodom dešavanja u selu Lijeksa i rijeci Lještanici, URA će obavjestiti i predstavnike Evropske komisije, a javno poziva i Agenciju za zaštitu životne sredine da uloži svoj autoritet u zaštiti prirodnih ljepota Crne Gore.
Funkcioneri Građanskog pokreta URA, iskazali su podršku mještanima Lijeske u njihovoj borbi  i istakli spremnost za pomoć u logističkom smislu, a ponovili da je ova vlast odnarođena od svog naroda i da je njena smjena jedino trajno rješenje za građane Crne Gore.
“U suprotnom jednu po jednu, uništiće i sve rijeke, jezera i šume, kao i sva ostala prirodna bogastva Crne Gore”, zaključuju u saopštenju iz pokreta URA.