URA Tivat obišla lokalne institucije: Školski centar potrebno zantno unaprijediti

Tokom posjete u osnovnoj školi se održavalo svečano otkrivanje biste palom borcu i heroju Dragu Miloviću čije ime škola nosi a o kome njegovi učenici nemaju adekvatno znanje jer taj period nedostaje u udžbenicima za osnovnu školu, kazali su iz tivatske URE.
 
“Od direktorice srednje škole smo saznali da školu pohađa 550 učenika i da su formirana 22 odjeljenja od kojih neka broje i do 35 učenika i ako su u obavezi po Bolonji da odjeljenja ne smiju da prelaze 24 učenika. Uprava škole očigledno nije upućena u standard obrazovanja već se služi statističkim metodama proračuna da bi zadovoljila kriterijume Bolonjskog obrazovnog standard”, ističu iz tivatske URE.
 
Iz tivatskog odbora ukazuju da bezbjednost u škloskom centru nije na adekvatnom nivou i da tome svjedoći nedavna situacija sa curenjem gasa koja je ovog puta na svu sreću prošla bez posljedica.
 
“Kategorizacija rizika je nešto obavezno u bezbjednosti djece u školama i obavezno postojanje odgovarajućeg osoblja zaduženog za njegovo sprovođenje. Mi pozivamo školsko osoblje zaduženo za bezbjednost učenika i nastavnika na odgovornije ophođenje sa ovakvim problemima i uvođenjem strožijih nadzora rada svih hazardnih elemenata u toj ustanovi jer da smo poznati po prevencijama koliko po sanacijama bili bi davno prepoznati kao odgovornije društvo”, istakli su oni.
 
Iz tivatskog odbora URA naveli su i problem u bezbjednosti sa saobraćajem u okolini škole jer na tom mjestu je prometna saobraćajnica koja nije adekvatno regulisana.
 
“Školsko dvorište kako srednje tako i osnovne škole je jako zapušteno, noću tamno bez rasvjete i djeluje više zastrašujuće nego ohrabrujuće. Od direktorice srednje škole smo saznali da im je ekologija obuhvaćena u predmetnoj nastavi kroz različite predmete na na rzličitim nivoima obrazovanja kao i nekim samoinicijativnim radionicama i akcijama što je za pohvalu ali ako njihovo interesovanje za životnu sredinu oslikavaju na neposrednu okolinu tj. svoje dvorište ne bi se izveo takav zaključak”, navode iz tivatske URE.
 
Na kraju predlažu da se građani Tivta anketiraju u jednoj anonimnoj anketi u kojoj će izraziti svoje mišljenje o kvalitetu školstva u svojoj opštini.