URA Podgorica: Stanare Bloka V osloboditi plaćanja parkinga

Podgorička URA je još prije dvije godine pokrenula društveni dijalog na navedenu temu, te organizovala protestne šetnje u Bloku V protiv rasparčavanja imovine tog podgoričkog naselja i planirane izgradnje solitera od 25 spratova.
“Upravo je Blok V, koji je nastao na smjernicama sjajnog urbanističkog plana Vukote Tupe Vukotića iz 1976. godine, najbolji primjer – kakvo bi moralo biti urbano planiranje u Podgorici i u kom pravcu bi naš grad trebao da se razvija. A taj koncept mora biti podređen interesima građana, kao primarnih i najbrojnijih korisnika prostora, a ne interesima krupnog kapitala. Zbog toga je sasvim jasno da, dok god na vlasti bude Demokratska partija socijalista (DPS) i njena politika komodifikacije prostora (i svega van prostora), naš grad neće biti razvijan prema željama i potrebama sopstvenih građana, već prema željama šačice moćnika“, ukazali su u podgoričkom pokretu URA.
URA podsjeća da je “prvenstveno zbog velikog broja zaposlenih, ogromne tekuće potrošnje i neodgovornog poslovanja, gradsko preduzeće Parking servis godinama u velikim finansijskim problemima koje pokušava rješavati preko leđa svih građana“.
“U prilog tome govori i podatak da je preko 90% od ukupnih prihoda preduzeća „Parking servis“ u proteklih sedam godina utrošeno je na zarade zaposlenih u tom preduzeću, dok je istom, tokom 2016. godine Skupština Glavnog grada “oprostila“ dug za poreze i doprinose zaposlenih u iznosu od čak 531.188 eura. Zbog toga menadžment tog preduzeća ne vidi ništa sporno da stanari Bloka V opet plaćaju već plaćeno, po znatno višim cijenama, kako bi se makar privremeno prikrile budžetske rupe i opšta nesposobnost upravljanja“, zaključili su u podgoričkom pokretu URA.