URA: Spajićevi amandmani na medijske zakone ugrožavaju kvalitet Javnog servisa, želja je politička kontrola RTCG-a

“Predložene izmjene medijskih zakona, koje je kabinet premijera Spajića dostavio nakon usaglašenih tekstova sa Evropskom komisijom će ozbiljno unazaditi nezavisnost i kvalitet rada Javnog servisa”, naveli su iz Građanskog pokreta URA.

Iz URE dodaju da se Spajićevim amandmanima, između ostalog, kao uslov za imenovanje direktora Radio-televizije Crne Gore propisuje 5 godina iskustva, umjesto dosadašnjih 10. 

“Posebno zabrinjava način na koji su ove izmjene predložene. Tekstovi medijskih zakona su već bili usaglašeni sa Evropskom komisijom, a kabinet premijera je uputio ključne amandmane nakon već dobijenog pozitivnog mišljenja EK na zakone, iza leđa resornog Ministartsva kulture i medija”, podsjećaju iz URE.

Iz URE navode da je Spajić ovim izmjenama vratio stari sistem DPS-a po kojem administrativni odbor bira predstavnike nevladinih organizacija u Savjet RTCG-a, a ne same organizacije, kako je predložilo Ministarstvo kulture i medija.

,,Jasno je da ovim činjenjem Spajić ima za cilj političku kontrolu rada Javnog servisa. Ovim se potvrđuje naša ranija teza da Spajića umjesto promjene isključivo zanima zamjena u odnosu na prethodni tridesetogodišnji režim, ne obazirući se što će uslijediti regresija rada i nezavisnosti Javnog servisa i medijske scene sveukupno”, zaključili su iz URE.