URA: Spajićeva većina glasala protiv povećanja plata prosvjetarima, zaposlenima u tužilaštvu, javnoj upravi, pravosuđu…

Poslanici Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, Miloš Konatar, Ana Novaković Đurović i Filip Adžić pripremili su gotovo 100 amandmana na Predlog budžeta za 2024. godinu. Današnjim glasanjem Spajićeva većina koju dominatno čini njegov pokret Evropa sad, koalicija Za Budućnost Crne Gore i Demokrate nije glasala ni za jedan od tih amandmana čime je jasno pokazala svoj odnos prema prosvjetarima, korisnicima materijalnog obezbjeđenja, tužiocima, radnicima u javnoj upravi i pravosuđu, obespravljenim radnicima Košute i djeci sa smetnjama u razvoju.

Loše vijesti večeras su stigle za prosvjetare jer poslanici parlamentarne većine nijesu glasali za amandmane URE, kojima je bilo predviđeno povećanje plata prosvjetnim radnicima od 10% shodno Granskom kolektivnom ugovoru koji je sa Sindikatom prosvjete potpisala Vlada Dritana Abazovića. Takođe, oni su se oglušili i o zahtjeve Sindikata javne uprave i pravosuđa za povećanje i njihovih plata za 10%.

I dok se iz redova vlasti može čuti deklarativna podrška Specijalnom državnom tužilaštvu, poslanici su upravo večeras odbili da glasaju za povećanje njihovih zarada i time jasno stavili do znanja koliko cijene borbu i rezultate koje zaposleni u tužilaštvu ostvaruju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Naivno smo se nadali da će poslanici Spajićeve većine pokazati malo više senzibiliteta prema ekonomski najugroženijoj grupi našeg stanovništva, prema 7 hiljada porodica koje koriste materijalno obezbjeđenje i koje mjesečno primaju, u zavisnosti od broja članova, socijalnu pomoć u iznosu od 85€ do 161€.

Poslanici PES-a, ZBCG i Demokrata nijesu imali sluha ni za ispravljanje višedecenijske nepravde prema radnicima-stečajcima cetinjske fabrike obuće Košuta, niti za izgradnju Dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju u Baru i Kolašinu, niti za druge brojne kapitalne projekte u svim našim gradovima koje su podnijeli poslanici Građanskog pokreta URA.

Mi ćemo nastaviti da pružamo podršku prosvjetarima, zaposlenima u tužilaštvu, javnoj upravi i sudstvu, korisnicima materijalnog obezbjeđenja, radnicima Košute u ostvarivanju njihovih prava i boljeg ekonomskog statusa, ali i da se borimo za razvoj svih naših gradova.