URA SDP-u: Evropska politika nijesu mržnja, netrpeljivost i destrukcija koju baštinite, Crna Gora neće biti talac takve politike

Dok URA odlučno korača i slijedi evropski put SDP ostaje zaglavljen u prošlosti uz ekstremizam, mržnju i frustracije koje samo deklarativno pokušavaju da zamagle evropskom pričom, ocijenili su danas iz Građanskog pokreta URA odgovarajući na saopštenje SDP-a.

Oni kažu da SDP i svi ostali subjekti koji u potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC u Crnoj Gori vide iracionalnu apokalipsu i dalje nijesu naveli šta je u tom ugovoru sporno, odnosno šta nije u skladu sa zakonima i Ustavom države Crne Gore i da to dovoljno govori o racionalnosti njihovih političkih stavova.

“Dakle nijesu problem članovi i odredbe ugovora, koji je usklađen sa svim zakonskim regulama države Crne Gore i čuva njene interese, već je problem destruktivna politika – politika prošlosti koji podstiče mržnju, netrpeljivost i ekstremizam a čiji je talac SDP i njegovi visoki partijski funkcioneri. To priznaćete nije evropska politika koju zdušno brane. Evropska politika su mostovi, saradnja, suživot i jednaka prava i obaveze za sve”, navode iz URE.

Kažu da Crna Gora više nikada ne smije biti talac neodgovorne, svađalačke, remetilačke i pogubne politike koju SDP vjerno čuva za sebe.

“Crna Gora i njeni državni interesi uz evropski put koji slijedi nijesu nikad bili sigurniji sve dok kormilo na tom putu drži programska politika URE”, naglašavaju oni.

Podsjećaju da otvoreno pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC ne datira od juče već da to pitanje figurira deceniju.

“Ako je SDP to pitanje gurao pod tepih kada je bio vlast, što je uticalo na sve nepovoljnije stanje i po Crnu Goru i po druge subjekte u ovom procesu, URA to neće da radi. Podsjećanja radi dok je SDP bio vlast CPC za koju smatraju da je obespravljena u ovom procesu je bila evidentirana kao NVO, dok je, otkad URA obnaša vlast, ona registrovana kao punopravna religijska zajednica kao i bilo koja druga u Crnoj Gori. Kreiramo odgovornu, državnu  evropsku politiku, politiku zagledanu u budućnost i preuzimamo odgovornost. Naša politika ne dijeli, naša politika spaja, i to smo pokazali u nebrojano situacija do sada”, navode iz URE.

Dodaju da je cijeli proces oko potpisivanja Temeljnog ugovora dostupan javnosti, da je nacrt dokumenta objelodanjen i da se ništa ne radi iza zatvorenih vrata, nego uz maksimalnu transparentnost.

“To što pojedinci i neki subjekti u javnom životu, poput SDP-a, imaju virus prošlosti i iracionalne strahove iz kojih nerijetko siju mržnju, netrpeljivost i ekstremizam nije problem URE a ne smije biti problem ni Crne Gore i njenih građana koji većinski žele normalan, evropski život i vrijednosti”, zaključuju iz ove partije.