URA sa CEPS-om: CG zarobljena u autokratiji, promjene preduslov članstva u EU

URA je ranije kontaktirala veliki broj visokih evropskih zvaničnika i zatražila njihovu pomoć u prevazilaženju duboke političke i institucionalne krize u Crnoj Gori, dok je jučerašnji razgovor sa CEPS-om nastavak tih diplomatskih aktivnosti na najvišem nivou.

“Sa predstavnicima CEPS-a smo otvorili brojne goruće teme, koje se tiču prevashodno duboke institucionalne i političke krize u Crnoj Gori, kao i najvažnijeg pitanja – stvaranja uslova za slobodne i fer izbore. Svima je više nego jasno da Demokratska partija socijalista (DPS) ne baštini evropske vrijednosti i da je ona glavni kočničar evropskog puta Crne Gore, ali i da u Crnoj Gori postoji jasna proevropska alternativa takvoj vlasti”, ukazali su u pokretu URA.

URA je sa CEPS-om komentarisala i nedavno objavljeni izvještaj renomirane agencije Fridom Haus (Freedom House), koji je Crnu Goru okarakterisao kao “hibridni režim”, umjsto ranije ocjene “delimično konsolidovane demokratije”.

“Umjesto da Crna Gora napreduje na evropskom putu, ona nazaduje i klizi u zemlju autokratskog uređenja, odnosno u sve ono suprotno šta bi evropske vrijednosti trebale predstavljati. Naša država konstantno upada iz afere u aferu, a da do danas nismo dobili ni politički, ni sudski epilog nijedne od njih. Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), Ustavni sud i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) su u v.d. stanju, dok smo imali više nego sporni izbor predsjednika Državne izborne komisije (DIK). Sve to, a i brojne druge javne afere, ukazuju da se u Crnoj Gori ne mogu održati fer i slobodni izbori bez stvaranja potrebnog ambijenta, a da je ovo posljednja šansa da i CG ne ponovi scenario Albanije i Srbije, u kojima gotovo sva opozicija bojkotuje parlamentarne izbore“, ukazali su u razgovoru sa CEPS-om predstavnici Građanskom pokretu URA.

U Građanskom pokretu URA podsjećaju da će nastaviti sa intezivnim diplomatskim aktivnostima i “da i pored kriminalnog DPS-a, u Crnoj Gori postoji više nego jasna evropska alternativa, koja je itekako sposobna da Crnu Goru uvede u Evropsku uniju (EU)”.