URA predstavila program STAN ZA SVE – građani bi plaćali kvadrat stana 900 eura

Građanski pokret URA je danas na konferenciji za medije predstavio program za osnivanje Fonda “Stan za sve”, preko kojeg bi građani mogli da riješe svoje stambeno pitanje po gotovo duplo povoljnijim uslovima od onih koje trenutno diktira tržište nekretnina.

Potpredsjednica URE Milena Vuković je istakla da prosječna cijena kvadrata stana u Crnoj Gori u ovom trenutku iznosi 1.650 eura, a da bi građani preko Fonda “Stan za sve” plaćali samo cijenu izgradnje, odnosno 900 eura po aktuelnim cijenama. “Stan od 60 metara kvadratnih trenutno košta nekih 95 hiljada eura, dok bi preko Fonda “Stan za sve” ta cijena iznosila 54.000 eura, što je gotovo duplo manje”, dodala je Vuković.

Generalni sekretar URE Mileta Radovanić je poručio da bi početni kapital Fonda “Stan za sve” iznosio 20 miliona eura i koristio bi se isključivo za izgradnju stambenih jedinica, a koji bi se iznova punio prodajom stanova svim podstanarima i ljudima koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Na taj način Fond bi u svakom trenutku raspolagao sa tih 20 miliona eura i ulagao u nove projekte, odnosno u nove stambene jedinice. Projekat bi funkcionisao tako što bi stanovi bili izgrađivani na državnom ili opštinskom zemljištu po principu “projektuj i izgradi”. Država bi stanove isplaćivala izvođaču radova nakon izvršenog tehničkog prijema, a stanovi bi se zatim prodavali građanima po cijeni koštanja izgradnje, odnosno, 900 eura po kvadratu, a u slučaju pojeftinjenja izgradnje, cijena bi bila i niža. On je naglasio da to znači, da država time ne bi ubirala nikakav profit od prodaje stanova i da će građani moći da koristite stanove kao kolateral(hipoteku) kod poslovnih banaka za odobravanje stambenih kredita.

“Pravo apliciranja imaće svi podstanari i svi koji nemaju svoj stan sa akcentom na, mlade bračne parove do 35 godina, bračne parove sa djecom, podstanare sa najmanje tri godina podstanarskog staža, samohrane roditelje, žene žrtve nasilja, lica sa invalididetom, porodice sa djecom sa poteškoćama u razvoju, lica koja su ostvarila poseban naučni, umjetnički ili sportski doprinos”, saopštila je Vuković.

Iz URE su istakli da su oni već pripremili nacrt zakonskog rješenja za osnivanje Fonda “stan za sve” ali da su otvoreni za sugestije i konsultacije sa svim zainteresovanim činiocima, kako društvenim tako i političkim. Da sa ovim predlogom otvaraju neku vrstu javne rasprave i da će u narednom periodu organizovati čitav niz sastanaka i okruglih stolova kako bi se na kraju došlo do što boljeg zakonskog rješenja. Takođe, poručili su i da su uvjereni da će kroz komunikaciju i sa drugim poslaničkim klubovima doći do neophodne podrške za izglasavanje tog zakona u Skupštini Crne Gore, jer smatraju da za rješavanje ovako bitnog problema koji pogađa veliki broj građanki i građana nema mjesta za političke kalkulacije.

Generalni sekretar URE Mileta Radovanić je zaključio da je ovo jedna pozitivna inicijativa i dobra ideja koja bi trebala da objedini sve činioce društveno-političkog života i da očekuje da će to rezultirati na kraju da svi poslanici/ce u Skupštini Crne Gore njih 81. glasaju za usvajanje zakonskog rješenja o osnivanju Fonda “Stan za sve”.