URA: Predložićemo osnivanje fonda “STAN ZA SVE”

Svjedocimo smo ubrzanog rasta cijena, a naročito kada su u pitanju stanovi, što onemogućava veliki broj građanki i građana da dođu do svog krova nad glavom. Samo u proteklih godinu dana prema podacima Monstata cijena kvadrata stana u Crnoj Gori je porasla za više od 300 eura, pa tako sada prosječna cijena iznosi oko 1.650 eura, dok ona u gradovima gdje vlada veća potražnja značajno prelazi i taj iznos.

Zbog ovakvog stanja na tržištu i visokih cijena stanova Crna Gora ima preko 30 hiljada porodica koje su podstanari, a koje su uz to još pogođene i ekstremnim rastom cijena stanarina(kirija). Ako uz podstanare dodamo još i građane koji nemaju svoj stan, a koji žive kod roditelja, djece, rođaka onda dolazimo i do podatka da preko 40 hiljada porodica u Crnoj Gori nema riješeno stambeno pitanje.

Aktuelna Vlada Crne Gore ukinula je sprovođenje programa “1.000 plus”, na osnovu kojeg su građani uz pomoć države svoje stambeno pitanje rješavali pod povoljnim uslovima otplate stambenih kredita.

Svjedoci smo da je u prethodnom vremenu vlast dodijeljivala stanove privilegovanim pojedincima po simboličnim cijenama, pa su tako brojni funkcioneri, čije su plate bile i preko 2.000 eura, plaćali stanove po ratama kredita od 50 ili 70 eura, dok su ostali građani koji nijesu imali tu sreću da budu miljenici prethodnog režima morali da plaćaju stanove po desetostruko većim cijenama. Promjenom vlasti 30. avgusta 2020. godine prekinuli smo tu pogubnu praksu, sada je vrijeme i da učinimo sve da stan više ne bude privilegija.

Uzimajući sve ovo u obzir i saosjećajući se sa brojnim porodicama u Crnoj Gori koje zbog svojih materijalnih mogućnosti ne mogu da riješe svoje stambeno pitanje, Građanski pokret URA će ubrzo nakon razgovora sa svim relevantnim instancama predložiti Zakon na osnovu kojeg ćemo doći do osnivanja fonda “STAN ZA SVE”, a preko kojeg će građani moći po duplo povoljnijim uslovima od onih koje trenutno diktira tržište da sebi obezbijede krov nad glavom.