URA predlaže: Za ugostiteljstvo 0% PDV dok traje pandemija

 U situaciji kada imamo pad turističke posjete od čak 92% u julu i, samim tim, ugroženu likvidnost crnogorske privrede, ova mjera će umnogome olakšati poslovanje našim ugostiteljima. Dok se oni svojski trude da servisiraju svoje obaveze i redovno isplaćuju plate zaposlenima, država mora sprovesti mjere koje će ih zaštiti u kriznom periodu. Predložene izmjene bi bile na snazi dok god traje pandemija izazvana korona virusom u Crnoj Gori.

Kriza izazvana COVID-om 19 osjeća se u svakom segmentu i zato je potrebno da zajednički odgovorimo na posljedice koje ona proizvodi.

 Kriza i dalje itekako utiče na poslovanje najvećeg broja ugostitelja u Crnoj Gori na način da im je opstanak doveden u pitanje. Istovremeno, Vladin treći paket mjera pomoći privredi i dalje lebdi u oblacima, neophodno je da država, makar na ovaj način, pomogne svim ugostiteljima u Crnoj Gori. Ne treba zaboraviti da je naša Vlada, do sada, od svih država u regionu najmanje novca “upumpala” u privredu. Primjera radi, mjera slična ovoj koju predlažemo je, od početka jula, već na snazi u Austriji, gdje je PDV za ugostitelje drastično smanjen kako bi se pomoglo njihovo poslovanje i, u konačnom, sačuvao njihov opstanak.

 Ovu inicijativu smatramo svrsishodnom i prilagođenu trenutku u kome se nalazimo.

 Navedena inicijativa i predlog izmijena Zakona o PDV-u pokret URA upućuje javno Vladi Crne Gore, Privrednoj komori Crne Gore kao krovnoj instituciji naših privrednika, Uniji poslodavaca Crne Gore i reprezentativnim sindikatima kao socijalnim partnerima u okolnostima djelovanja globalne ekonomske krize. Sada je vrijeme kada sve naše razlike moramo ostaviti po strani, moramo sačuvati svako radno mjesto i pomoći privredu i poslovne aktivnosti u Crnoj Gori.