URA položila vijenac: Ljubav Crne Gore prema slobodi i danas putokaz

 

“Uzvišena i neprikosnovena ljubav Crne Gore prema slobodi oličena u 13. julu i danas je jednako važan putokaz borbe i otpora, za slobodno, jednako i tolerantno društvo. Ukoliko je i tada, uprkos brojnim razlikama i u mnogo težim uslovima, Crna Gora ujedinjena mogla koračati prema slobodi, onda to može učiniti i danas, kada je za tu slobodu potrebno mnogo manje, kako bi svi mogli pronaći svoje mjesto u boljem i pravednijem društvu”, ukazao je lider Građanskog pokreta URA.

Kako je istakao, antifašizam, kao najveća slobodarska iskra u našoj istoriji, potrebniji nam je nego ikada ranije.

 

“U vremenu raširene nacionalne i vjerske mržnje, opšte netolerancije, zatvorenosti i vještačkih konflikata, izuzetno je važno prisjetiti se naše slavne istorije i izvući pouke. Zbog toga je 13. jul i najvažniji podsjetnik, na kojim vrijednostima je naša Crna Gora stvarana i na kojim vrijednostima moderna Crna Gora mora počivati“, ukazao je Abazović.

On podsjeća da Crna Gora ima šansu “samo kao građanska država, jakih i nezavisnih institucija, lišena svih sistemskih diskriminacija po bilo kom osnovu“.

“Čvrsto vjerujemo u ideju moderne evropske države, zbog čega je doprinos tom cilju – ujedno i naša moralna obaveza. Moramo tražiti prijatelje, a ne stvarati neprijatelje. Moramo širiti ljubav, toleranciju i poštovanje, a razumjeti druge i drugačije. Poštovati ustavne slobode, a afirmisati univerzalne vrijednosti. Ukoliko želimo uspješnu državu, na ponos svih naših predaka/tkinja koji su svoje živote položili na putu slobode, onda Crna Gora mora nastaviti drugačije, bolje i pravednije. Nek’ nam je vječna!“, ukazao je Abazović.