URA: Podrška sindikatima, Spajićeva Vlada mora ispoštovati potpisane kolektivne ugovore

Vlada premijera Dritana Abazovića u svom mandatu potpisala je kolektivne ugovore sa sindikatima prosvjete, javne uprave i pravosuđa i zaposlenima u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova na osnovu kojih su prvi put posle dužeg vremena povećane plate zaposlenima u tim sektorima od 20 do 30 odsto. Pored tog povećanja plata u 2023. godini, trebala su da uslijede povećanja i u 2024. i 2025. godini za još do 10%, međutim, Spajićeva Vlada odbija da to učini i zanemaruje potpisane kolektivne ugovore, čije poštovanje je i zakonska obaveza.

Spajić kršenjem potpisanih koletivnih ugovora zasigurno će izazvati to da će država izgubiti milionska sredstva zbog tužbi radnika. Takođe, on takvim odnosom izaziva i dodatni gnijev zaposlenih, koji sada kako čujemo, kroz proteste i obustave rada žele da se izbore za svoja prava i primoraju Spajića da ispoštuje ono što mu je obaveza.

Građanski pokret URA u potpunosti razumije potrebe i podržava zahtjeve sindikata u borbi za njihova prava. Tu podršku smo već pokazali i na djelu, jer smo već u Skupštini Crne Gore podnijeli amandmane na Predlog budžeta za 2024. godinu sa kojima se omogućavaju sredstva za povećanje plata od 10% zaposlenima u prosvjeti. Takođe, kao što smo već prethodno i saopštili, spremni smo da na isti način djelujemo kada su u pitanju zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu, kao i policijski službenici i zaposleni u MUP-u.

Kad već Spajić i njegova Vlada zanemaruju potpisane kolektivne ugovore i time ignorišu obaveze države prema radnicima, nadamo se da većina poslanika u Skupštini Crne Gore neće biti spremna da napravi istu grešku. Zato ih i pozivamo da zanemarimo sve političke razlike i stanemo na stranu radnika.