URA: O kulturnim dobrima u Crnoj Gori odlučivaće zakoni, a ne sastavi bilo koje Vlade

Osvrćući se na kritike dijela javnosti zbog brzine i hitnosti usvajanja ovih izmjena i nekonsultovanje Venecijanske komisije iz URE poručuju da sve te kritike ne stoje.

„Ovo je tekst zakona koji u javnom prostoru Crne Gore egzistira još od 2016, a od prošle godine gotovo svakodnevno. Dakle, ovo nije neki novi tekst već samo onaj koji je prečišćen od vanustavnih članova i DPS-ovih članova koji su služili za izborni inžinjering. Stav Venecijanske komisije na tekst zakona u potpunosti je ispoštovan i u ovim izmjenma zakona nema ništa što se kosi sa njihovim načelima“, kazali su iz URE.

“To što institucije nijesu radile svoj posao i što su nestajala kulturna dobra Crne Gore nije rezultat ovoga zakona nego urušenih institucija i pogubne politike DPS-a. Sada na sceni imamo zamjenu teza, a crnogorskim bajrakom, URI najmilijim, pokušava se prikriti višedecinijska pljačka državne imovine i praksa uništavanja svega vrijednog pa i kulturnih dobara Crne Gore. Crnoj Gori su potrebne jake institucije od bilo koje vlade”, istakli su oni.

Iz URE ponavljaju da se izmjenama zakona sve vjerske zajednice (SPC, CPC, islamska, katolička, jevrejska i mnoge druge) u Crnoj Gori stavljaju u isti položaj i da ovim zakonom potpadaju u jedinstveni pravni poredak Crne Gore.

„Dakle, mi ukidamo praksu koju je baštinio tridesetogodišnji režim DPS-a i ovim zakonom sve vjerske zajednice na istim osnovama potpadaju pod pravni poredak Crne Gore. Brišemo članove koji su bili vanustavni i tiču se imovine vjerskih zajednica, jer o tome treba da brinu sudovi kroz sudske postupke, a ne Zakon o vjeroispovijesti. Mijenjamo praksu diskrecionog prava Vlade Crne Gore da rukovodi kulturnim dobrima. To je mogućnost koju je sebi dodijelio DPS u prethodnom tekstu Zakona, duboko vjerujući da će zauvijek biti dio vlasti, a sve kako bi mogao da samovoljno odlučuje o sudbini kulturnih dobara. Nova Vlada je, samom činjenicom da je predloženim izmjenama i dopunama Zakona otpisala sebi to pravo, pokazala da joj je jačanje institucija države prioritet a ne gomilanje nadležnosti. Kulturna dobra tretiraće Zakon o zaštiti kulturnih dobara, koji sprovodi nadležna Uprava za zaštitu kulturnih dobara. U praksi, to znači da sastav nijedne Vlade ne može proizvoljno raspolagati kulturnim dobrima, da nijedno kulturno dobro ne može biti iznijeto, niti oduzeto od države Crne Gore, ukoliko to nije u skladu sa pomenutim Zakonom, koji je znatno rigorozniji“, ukazuju oni.

Iz URE pocrtavaju da su ovim tekstom zakona uspjeli ono što tridesetogodišnji režim DPS-a nije za 30 godina a to je da su sve eparhije SPC sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom uveli u pravni okvir države i da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koja je gotovo sve vrijeme vladavine DPS-a bila ponižena i registrovana kao NVO, dodjeljuju potpuno legitiman pravni okvir vjerske zajednice, uostalom kao i svim drugim vjerskim zajednicama.

„Dakle, sva halabuka koja se diže prethodnih dana o tobožnjem usudu ovog zakona za jednu naciju, državnu imovinu Crne Gore i jednu vjersku zajednicu je plod manipulacije onih koji se plaše usvajanja Zakona o porijeklu imovine i interesnih grupa blisko povezanih sa njima“, zaključuju iz URE.