Nudimo koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a

TXT: ,,Vlada je u prethodnom periodu uradila dosta, ali rezultati nisu bili na očekivanom nivou, prvenstveno zbog nedostatka podrške. Politika zadruge u Crnoj Gori mora da nestane ako želimo da budemo na evropskom putu. Nikad nećemo podržati politički kukavičluk. Zbog toga predlažemo koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a, koji će biti ponuđen 81 poslaniku, i bilo bi dobro da ga podrži najmanje njih 49”, saopštio je lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na današnjoj pres konferenciji koalicije Crno na bijelo.

On je objasnio da su došli do predloga za koji vjeruju da je njihovo autentično rješenje za trenutnu političku situaciju.

Takva će vlada, kako je istakao, odlučno pokrenuti integraciju u EU, deblokirati institucije (posebno u pravosuđu), nastaviti odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, obezbijediti ekonomski oporavak i sprovođenje reformi i nastavak povećanja zarada građana, riješiti i konačno zatvoriti pitanja koja su polarizovala naše društvo prethodnih godina, ali i godinama unazad, i snažno održavati karakter građanskog sekularnog i multietničkog društva.

Abazović je kazao da je razgovarao sa brojnim akterima sa domaće političke scene i međunarodnim partnerima, kako bi zajednički pronašli zadovoljavajuće rješenje.

,,Smatramo da manjinska Vlada mora uključiti predstavnike manjinskih naroda, a u njoj vidimo sve političke subjekte osim DF-a i DPS-a. URA nije kriva što je njihova politika balast je za dalje procese u državi. Dakle, sve koji su spremni da zajedno radimo na pomenutim zadacima i okupimo se oko ključnog cilja – da naša država bude sljedeća članica EU i ovo rješenje nudimo svim akterima. Sada kada smo u poziciji da odblokiramo evropski put koji podržava više od 85 odsto građana, izaberemo vrhovnog državnog tužioca i stvaramo pravnu državu, mi ne znamo ni da li imamo 41 poslanika, a kamoli više. Nudimo model koji može da bude rješenje. Nikome ga ne namećemo”, dodao je Abazović.

URA, kako je još kazao, ne želi po svaku cijenu da bude u Vladi koja je izgubila legitimitet. ,,Ako ne možemo da sprovodimo reforme i vodimo zemlju ka EU, ne želimo ni da simuliramo procese i reforme i budemo ikebana. URA djeluje konkretno, spremna je da podnese politički rizik, da stavi po strani uske partijske interesa, a da primat interesima društva. Ako nas to povede u opoziciju odgovorno i savjesno ćemo to dočekati”, napomenuo je još lider URE.

Ekspertska vlada se, prema riječima predsjednika Saveta građana CIVIS Srđe Pavićevića, donekle pretvorila u svoju suprotnost. ,,Nije ni približno realizovala ono što je očekivano, pa koalicija Crno na bijelo takvoj politici i stagnaciji ne može više davati zeleno svjetlo.

Kako je istakao, njihov poziv je upućen svim demokratskim i građanskim opcijama. ,,Treba da zajednički akumuliramo energiju i zauzmemo što više političkog prostora. Tako će biti manje prostora za ekstreme koji će ostati na marginama”, zaključio je Pavićević.