URA Nikšić: Vlast pijacu pretvara u kavez za lično bogaćenje, podržati otpor zakupaca

“Nakon blistavog tržnog centra koji je, umjesto srušenog Gradskog pozorišta, nikao baš preko puta Opštine, DPS predstavlja svoj novi, podjednako napredan projekat, koji će građanima donijeti još jeftine robe i podstaći njihove konzumentske apetite. Ne podižu ni bolnicu, ni školu, ni pozorište, a bogme ni crkvu, već zidaju svoje hramove, u kojima će se klanjati svojoj jedinoj svetinji – novcu ili, stručno rečeno, kapitalu. I sve će žrtvovati za svoju trange-frange ekonomiju. U ime te svetinje u sred Nikšića podižu čudo moderne arhitekture – pijacu u kavezu”, ističu oni.
 
Napominju da “na pijaci, već osakaćenoj krupnim kapitalom, stoje rešetke spremne da se, uz pomoć opštinskih vlasti, uzdignu u kavez”.
 
“Te lijepe i moderne metalne rešetke treba da zaštite sve što će biti strpano u taj neoliberalni kavez: građane i njihova prava, slobodu i zelenu salatu, hrabrost i krtolu, obraz i kupus, čojstvo i lisnati sir, sve ujedno – naši će ,,dobrotvori” za naše dobro sve to utamničiti. Ne podižu oni kavez da nas utamniče, nego da nas od nas samih spasavaju, ne otimaju oni javni prostor, onaj koji pripada svim građanima, da sebi napune već prepune džepove, nego da nama olakšaju put u raj. Jer znate već da će se prije kamila provući kroz iglene uši, nego bogataš ući u raj”, poručuju iz nikšićkog odbora URA.
 
Podsjećaju da su na konferenciji za štampu, opštinske vlasti saopštile kako će ,,uljepšati” nikšićku pijacu, a ,,teško je shvatiti da će se neko boriti da očuva postojeće stanje stvari”.
 
“Da napomenemo, za postojeće stanje, koje ne zadovoljava visoke estetske kriterijume opštinskih vlasti, odgovorne su jedino opštinske vlasti! To im, međutim, ne smeta da u dopisu Veselina Grbovića Javnom komunalnom preduzeću sebe predstavljaju kao spasioce što pijace, što zakupaca, što grada pod Trebjesom. Da potvrde svoju spasilačku misiju, pripremili su aluminijumske rešetke i svu ,,potrebnu dokumantaciju”, jer spremaju se da ono što je od pijace ostalo pretvore – u kavez. Njihov genijalni plan predviđa parkiralište tik ispred ,,zelene” pijace kako bi izduvni gasovi i benzin što lakše došli do voća i povrća, čime će biti zadovoljena jedna od ključnih ustavnih odredaba – ekološka”, ironično naglašavaju iz nikšićke URE.   
 
Navode i da nikšićkoj vlasti ništa ne znače životi zakupaca i njihove djece i da sada ponovo otimaju od onih koji ne mogu da se brane od “njihovog zakona što im u topuzu leži”.