URA: Neko ovdje mora da učini život pristojnim, mi smo taj teret i rizik otpočetka preuzeli

Frustracije koje se nekontrolisano plasiraju u javni prostor potiču od panike onih koji ubrzano ostaju bez mogućnosti da potkradaju građane i da nesmetano uživaju u plodovima svojih nedjela. I to je razumljivo. Razumljivo je i to što je URA mnogima zajednička meta: nezadovoljni građani prirodno traže krivicu u onima koji su na najodgovornijim pozicijama u državi, a oni nečiste savjesti i još prvljavijih ruku u nama vide direktnu prijetnju za sebe.

Naš rad u Vladi svakako nije bez mana. Mi smo svjesni u kom trenutku, u kojim okolnostima i na kom mjestu smo preuzeli odgovornost. Jer neko je morao. Mi se nijesmo izmakli i sa bezbjedne distance bijesno pridikovali svakome ko se usudio da se prihvati nepopularnog, ali nužnog posla.

Mi smo svjesni gdje živimo, mi znamo šta je svemu prethodilo i kako smo do ovoga došli, a znaju i svi drugi. Samo im je komotnije i isplativije da se prave da ne znaju. Ne tražimo da budemo pošteđeni kritike, nego tražimo podršku i partnerstvo iskrene demokratske i građanske javnosti; tražimo mali napor prepoznavanja kompleksnosti problema koje treba riješiti. Mnogo je lakše nabrati veđe i zaoštriti pero nego zavrnuti rukave i staviti glavu na panj.

Jer razumijemo da to nije za svakoga: neko piše ljutita saopštenja, neko botuje i ostavlja otrovne komentare, a neko mora da čisti državu poslije 30 godina DPS bahanalija. Neko mora da zaustavi šverc. Neko mora da stane kriminalu u kraj. Neko mora da pohapsi dilere. Neko mora da jasno odredi spoljnopolitičku orijentaciju države. Neko mora da sa odgovornih pozicija ukloni neodgovorne i opasne pojedince. Neko mora da rješava identitetske probleme koji bukvalno 100 godina dijele građane. Neko mora da reformiše privatizovane bezbjednosne službe. Neko mora da rizikuje da bismo svi bili sigurni. Neko ovdje mora da učini život pristojnim. I mi smo taj teret i rizik otpočetka preuzeli.

Dokle god smo kriminalcima “izdajnici”, ekstremistima “izrodi”, nacionalistima “soroševci”, pokvarenima “naivni”, ciničnima “neozbiljni”, znaćemo da smo na dobrom putu i na strani normalnih, čestitih, dobronamjernih građana Crne Gore. Može Crna Gora!