URA: “Malom šengenu” da se pridruži i Crna Gora, pozdravljamo inicijativu Srbije, Albanije i S. Makedonije

“Potpisivanje deklaracije je dobra vijest za sve progresivne snage u regionu, jer na tim principima treba graditi budućnost, i što brže ići ka većem razvoju, saradnji… Ono što su razvijene evropske zemlje odradile još poslije II svjetskog rata, zakopale sve svoje ratne sjekire i okrenule se budućnosti i razvoju mi moramo da odradimo sada. Jedino je to garant uspjele priče ovoga regiona”, navode iz ove stranke.
 
Zadovoljni su kažu, jer se sa ovakvom inicijativom ruši nacionalistički diskurs i ideologija, koja je itekako prisutna u Crnoj Gori.
 
“Kada svi budemo sarađivali, slobodno se kretali, razmjenjivali robu, usluge, znanje, ljude i stručnjake svaki mit o tome kako smo ugroženi od naših susjeda će nestati, jer ćemo u postojećim državnim granicama i granicama ovog regiona živjeti bolje, imati veći životni standard, nižu nezaposlenost i rušiti predrasude po tom pitanju”, ističu u URI.
 
Ocjenjuju da će ovakva inicijativa i mladima donijeti boljitak, jer će moći lakše da uče, da studiraju i da se zapošljavaju u svim zemljama u regionu, dok će proizvođači svoje robe moći nesmetano da plasiraju svuda u regionu.
 
“Na aktuelnoj je vlasti da vidi hoće li odustati od svojih decenijskih višebojnih nacionalističkih mitova, o diskursu po kojem je Crna Gora ugrožena od susjeda ili će nalik modernoj Evropi krenuti putem progresa i civilizacije”, zaključuju iz URE.