URA: Ko o čemu, DPS-SD o poštenju

Kako su istakli iz URE, nevjerovatno je da lekcije o demokratiji pokušavaju da dijele oni koji su u javnosti prepoznati po izbornim krađama. ,,Ne mogu lekcije o demokratiji dijeliti oni koji su poznati po kupovini glasova, zloupotrebama državnih i lokalnih resursa u partijske svrhe, članovima koji su pravnosnažnim sudskim presudama dokazano umiješani u brojne afere, poput afera Snimak i Koverta”, kazali su iz URE.

Iz te partije napominju da je apsurdno da oni koji su kupovali odbornike i poslanike, i time grubo prekrajali izbornu volju građana, pokušavaju da javnost uče o izbornim pravima. ,,Bilo je za očekivati da će, kada se već pozivaju na demokratiju i izborna pravila, DPS i SD, koji su, podsjećanja radi, sami činili stalni sastav opštinske izborne komisije i biračkih odbora u Nikšiću, što je nezabilježeno u evropskoj izbornoj praksi, sami i inicirati ponavljanje izbora na određenim biračkim mjestima za koje je bilo osnova. Ali, po ko zna koji put, ispostavlja se da su samo za DPS i njegove satelite, krađa izbornog materijala, neslaganje broja glasačkih listića i kontrolnih kupon i nedostatak štampanog izvoda iz biračkog spiska normalna pojava u izbornom danu”, kazali su još iz URE.

Iz Građanskog pokreta URA pocrtali su da se u selu Javljen ništa nezakonito nije dogodilo. ,,Birači su i juče, kao i 14. marta jasno poručili DPS-u šta misle o njihovoj politici u Nikšiću. Nikšićani i Nikšićanke ne zaboravljaju da ljudi u Goliji mogu stići samo pješke ili na konjima do svojih katuna, jer im se DPS lokalna samouprava svetila zbog njihove slobodno izražene volje na svim prethodnim izborima. Toliko o demokratiji i izbornim pravima pod koalicijom DPS-SD”.

Iz URE su se još osvrnuli na posljednje izvještaje Fridom Housa (Freedom House) i Stejt Dipartmenta (State Department) o Crnoj Gori i kazali da oni najbolje oslikavaju posljedice DPS politike posljednje tri decenije. ,,O demokratskim kapacitetima DPS-a i njegovih satelita najbolje svjedoče posljednji izvještaji Fridom Hausa i Stejt Dipartmenta. Nakon onakvih ocjena, koje u potpunosti razobličavaju njihovu politiku, da imaju i mrvicu obraza, ne bi se pojavljivali u medijima, barem na neko vrijeme. Ali mnogo je od njih to očekivati, jer i o poštenju znaju koliko i o izbornim pravilima i demokratiji”, zaključuju iz URE.