URA: Kabinet Spajića protiv svog ministra finansija, pozivamo ih da nastave polemiku između sebe u vezi sa rezultatima rada Abazovićeve Vlade

Juče smo svjedočili komediji gdje kabinet premijera Milojka Spajića reaguje na saopštenje sa sjednice Savjeta za finansijsku stabilnost kojoj je, između ostalih, prisustvovao i njegov ministar finansija Novica Vuković. Pozivamo ih da polemiku oko ekonomskih rezultata rada 43. Vlade Dritana Abazovića nastave između sebe, ne opterećujući javnost svojim nesaglasjem, imajući u vidu da zvanični podaci crnogorskih institucija dovoljno govore na kojem su nivou bile ranije najave Milojka Spajića u vezi bankrota države.

Vrijedi napomenuti da je netransparentnim zaduženjem Milojka Spajića od 750 miliona 2020. godine dodatno povećan javni dug, a time i umanjen kreditni rejtnig Crne Gore. Pritom, još je ostala nepoznanica gdje je završilo 4,5 miliona eura od provizije tog zaduženja, pa pozivamo premijera Spajića da konačno da odgovor na to pitanje.

Uprkos nepovoljnim okolnostima do kojih nas je doveo rasipnički odnos Spajića prema javnim finansijama i rast javnog duga, vlada Dritana Abazovića odgovornim odnosom prema državnim finansijama uspjela je da javni dug smanji ispod 60% i mastrihtskog kriterijuma, državu zaduži najmanje od svih vlada od sticanja nezavisnosti i da obezbjedi da Crna Gora ima najbrže rastuću ekonomiju u trećem kvartalu u Evropi.

Imamo punu državnu kasu i više nego povoljne ekonomske parametre, a već u prvom mjesecu rada nove Vlade svjedočimo nesaglasju premijera Spajića i ministra finansija Vukovića. Možemo samo zamisliti kakva bi svađa između njih bila da je državna kasa prazna, a javni dug kao kada je Spajić završio mandat na čelu ministarstva finansija.

Nikada se u istoriji Crne Gore nije dešavalo da država zarađuje više nego što troši. Pozivamo Spajića da prati politiku i rezultate koje je trasirala 43. Vlada Abazovića i da ne gura državu u propast svojim neozbiljnim berzanskim ponašanjem.