URA: Jedini način da se zadrže medicinari jeste povećanje plata od novca kojeg ima

Oni napominju da su u više navrata, u posljednjih nekoliko godina, pa i u svojoj reformi zdravstvenog programa “Zdravstvo za sve”, upozoravali da Crna Gora mora da školuje najbolje ljekare za potrebe države ali i da treba da ima zdravstvenu politiku koja bi zadržala najbolje i sve one bez kojih država ne može, a to su svakako zdravstveni radnici.

“Posljednje izjave pomoćnice ministra zdravlja o tome da ljekari iz patriotizma treba da ostanu u zemlji da operišu srce za 600 eura jesu za rubriku vjerovali ili ne. Takav jedan ljekar kao gospođa Miranović, koji ne poznaje zdravstvenu politiku i ne konsultuje one iz okruženja ili šire koji znaju da vode zdravstvenu politiku, ne treba da radi u Ministarstvo zdravlja i da cijeli resor kompromituje ako već sebe ne čuva  kako se očekuje. Za gospođu Miranović je najbolje je da se bavi pedijatrijom jer je tu najbolja”, kažu iz URE.

Ponavljaju da su predlagali praktična rješenja za poboljšanje zdravstva ali da nije bilo reakcija od strane Vlade a da ne govorimo od strane Ministarstva zdravlja.

“Totalni debakl koji se tiče zakazivanja pregleda, nedostatak ljekara u Hitnoj medicinskoj pomoći i domovima  zdravlja, problemi ljekova govore o diletantskoj politici, politici koja nema sistem nego se bavi krpljnjem sistema. Rezultate vidimo…”, ukazuju oni.

Kažu da očekuju da neke od institucija zemlje odreaguju na prijedlog Zakona koji sprema Ministarstvo zdravlja jer je on diskriminatorski, krši Ustav i osnovne slobode čovjeka.

“Kad se sredstava od million eura iz kase za stanove ministra, koji, apsurd, imaju riješeno stambeno pitanje, budu usmjeravala u povećanje plata zdravstvenim radnicima, koje godinama stagniraju, onda će se problemi početi rješavati. Dakle novca ima, samo ga treba pravilno usmjeravati”, zaključuju u saopštenju.