URA i formalno predala inicijativu: Zaštititi Staru varoš i poništiti devastatorski plan

Podgorička URA predala je Skupštini Glavnog grada inicijativu da se Urbanistički projekat “Stara varoš – dio zone A“ stavi van pravne snage, kako bi se bez odlaganja pristupilo reviziji navedenog planskog dokumenta i zaustavila ogromna šteta koja će nastati daljom realizacijom planskog dokumenta.

U inicijativi koju potpisuje predsjednik odborničkog kluba “Podgorička URA – Pravo na grad!“ Luka Rakčević, a o kojoj će se raspravljati na sjednici gradske Skupštine zakazane za 04. mart, ukazuje se na “brojne manjkavosti prilikom realizacije planskog rješenja, šta nužno dovodi do degradiranja kvaliteta života građana/ki koji žive na prostoru zahvata plana“.

“Prvi korak mora biti stavljanje van snage navedenog štetnog Urbanističkog projekta, koji obuhvata prostor između ulice Petra Prlje i bulevara Crnogorskih serdara, kako bi se spriječila dalja šteta koja će neminovno nastati realizacijom plana. Odmah nakon toga, Grad i Ministarstvo moraju započeti široku javnu raspravu, kako sa građanima/kama, tako i sa stručnom javnošću, kako bi se u što kraćem roku došlo do kvalitetnog programskog zadatka i započela izrada novog planskog dokumenta. Sve drugo imalo bi katastrofalne posljedice po kvalitet života građana/ki Stare varoši, ali bi i obesmislilo Staru varoš kao jednu od najstarijih urbanih cjelina našeg grada“, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Podgorička URA ukazuje da namjernim urušavanjem starih djelova našeg grada i sprječavanjem procesa “starenja Podgorice“, prvenstveno kroz prožimanje različitih kulturnih i istorijskih nasljeđa, aktivno radimo na ubijanju duha našeg grada i svih njegovih simboličkih nasljeđa.

“Prostora za izgradnju novih stambeno-poslovnih blokova ima u mnogim djelovima našeg grada, a da to ne ugrozi ni infrastrukturne kapacitete, ali ni simbolički kapital koji naš Grad posjeduje i koji su naše generacije – naslijedile. Zbog toga je neophodno, za početak, staviti van pravne snage štetni planski dokument UP „Stara varoš – Dio zone A“, koji je gradonačelnik Vuković predložio, a skupštinska većina usvojila u decembru 2018. godine, kojim se trajno i bespovratno devastira prostor Stare varoši, a odmah nakon toga pristupiti izradi novog plana i izradi Studije zaštite Stare varoši“, ukazala je podgorička URA.


URA je problematizovala posljednje interpolacije na zahvatu od ulice Petra Prlje, do bulevara Crnogorskih serdara, naglasivši da te aktivnosti „predstavljaju samo uvertiru u dalju devastaciju, ukoliko se ovaj i susjedni planovi hitno ne upodobe potrebama normalnog razvoja i očuvanja Stare varoši“.