URA i Evropski zeleni organizatori „Balkanske zelene mreže“: Budva domaćin zelenih politika regiona i Evrope

Građanski pokret URA uz pokroviteljstvo Evropskih zelenih (Europen Greens) biće domaćin konferencije „Balkanska zelena mreža“ (Balkan Green Network), koja će se održati od 29. do 31. oktobra u Budvi, saopštili su danas iz ove partije.

Iz URE saopštavaju da će učestvovanje na konferenciji uzeti zelene partije regiona (Hrvatske, Srbije, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije), predstavnici zelenih partija iz Njemačke, Danske, Francuske i Finske, evropski poslanici Zelenih u briselskom parlamentu te predstavnici mladih zelenih i zelenih fondacija Hajnrih Bela iz Beograda i Sarajeva, Zelenog foruma i Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).

„Cilj konferencije jeste snažnije etabliranje zelenih stranka u politici Zapadnog Balkana kroz umrežavanje svih zelenih stranaka, pokreta i organizacija na ovom prostoru uz svesrdnu podršku Evropskih zelenih. Konferencija dolazi u susret kongresu Evropskih zelenih koji će se ove godine održati u Budimpešti a cilj je i da se na tom mjestu kao i na konferenciji istakne da je Zapadnom Balkanu jedino mjesto u Evropi i da to mora biti visoko na agendi Evropske unije“, stoji u saopštenju URE.

Dodaju i da će neki od učesnika na konferenciji „Balkanska zelena mreža“ biti Tomas Vajs, kopredsjedavajući Zelenih i član Evropskog parlamenta i Viola fon Kramon, članica Evropskog parlamenta i njegova izvjestiteljka za Kosovo.