URA HERCEG NOVI: U PREDUZEĆU ČISTOĆA VRŠI SE ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA

Objašnjavaju da su u pitanju propusti izvršne funkcije koji se mogu kvalifikovati kao zloupotreba službenog položaja (čl.416. KZ-a), nesavjestan rad u službi (čl.417.KZ-a) i zloupotreba ovlašćenja u privredi (čl.276. KZ-a).

“Direktor “Čistoće” je zaposlio više desetina radnika bez odobrenja Odbora direktora kršeći odluku odbora o zabrani zapošljavanja. Kao što smo već saopštili radi se o zapošljavanju sa partijskim preporukama o čemu postoje čvrsti dokazi. Većinu tih mjesta (šoferi,mehaničari) menadžment naziva u svom saopštenju “nepoželjnim”, što dovoljno govori o njihovoj percepciji profesionalnosti i digniteta svih zaposlenih. Veći  broj novozaposlenih je obavljao poslove danima nakon isteka ugovora prije produžetka istoga što je primjer  nezakonitog i nesavjesnog rada izvršne funkcije”, istakli su na pres konferenciji URE u Herceg Novom predsjednik tamošnjeg odbora te partije Nikola Radman i nedavno smijenjeni predsjednik Borda direktora “Čistoće” Milovan Mišo Baždar.

Ukazali su i da je direktor preduzeća, suprotno zahtjevima odbora  odbijao da fakturiše izvršene radove “Čistoće” u kalendarskoj 2018. godini na čišćenju obalnog pojasa u iznosu većem od 150.000 eura i time svjesno doveo u pitanje zakonski prihod preduzeća a što ni do danas nije regulisano.

“Ipak, posebno teška neregularnost i zloupotreba službenog položaja je slučaj “ deponija otpada” na lokaciji Tisove grede. Taj posao je prema ugovorima sa izvođačem  na bazi javnog  poziva vrijednosti između 150-200.000 eura godišnje. Naročito posljednji ugovor sa d.o.o. “RR-Ivović Company” iz H.Novoga od 04.04.2019. je primjer kršenja opštinske Odluke o načinu privremenog skladištenja kom. otpada i uslovima zaštite životne sredine (br. 02-2315/13 od 10.05.2013.). U tom ugovoru direktor  izbacuje elemente propisane u članu 9.navedene opštinske odluke i unosi  proizvoljno sasvim drugačije elemente”, kazali su oni.

Dakle, umjesto odnosa između kom. otpada i zemljanog  materijala u volumenu 2 prema 1, ugovara se odnos težinski u tonama 2 prema 1, pojasnili su.

“Obzirom na to da kom. otpad ima prosječno veliki volumen  a malu težinu ovakva izmjena je omogućila izvođaču da za iste pare ( 7 eura po toni otpada) zastire otpad sa 4-5 puta manje zemljanog materijala. Time je omogućeno protivpravno sticanje materijalne koristi izvođaču na štetu preduzeća I Opštine u visini više desetina hiljada eura. Posljedica je i značajno povećanje rizika od ekoloških zagađenja I požara na dugi niz godina. Tako je na deponovanih cca 2.600 tona otpada (9.500 kubika) u avgustu  trebalo razastrijeti  preko 3.000 kubika zemlje, umjesto 670 kubika koliko je izvođač uradio”, napomenuli su iz URE u Herceg Novom.

Napominju i da je suprotno Ugovoru i zahtjevu odbora nepravovremeno izdato rješenje o nadzoru licu iz “Čistoće”.

“Također je ozbiljno pitanje kako je izgrađen pristupni put do dijela deponije preko parcele u vlasništvu izvođača (cca 18.000 eura). Gdin Baždar je uz podršku odbora  na prošloj sjednici  sredinom augusta odbio predlog direktora da se raspiše novi tender radi nastavka ovakve saradnje i zakazao tematsku sjednicu za 02.09.2019. o kojoj je pismeno obavijestio predsjednika Opštine i nadležnog sekretara. Cilj sjednice je bio da se razjasne neregularnosti i da Baždar predstavi novi model sanacije u skladu sa zakonom a uz ogromnu uštedu u troškovima sanacije. Na sjednicu nije niko došao niti dao bilo kakav odgovor osim što je Baždar smijenjen tri dana ranije”, zaključili su oni.