URA: DPS bi da novim zakonom sakrije crne fondove novca

Oni kažu da naizgled kozmetičkim i nebitnim izmjenama Nacrta Zakona u članu 5, DPS hoće sebe da oslobodi od obaveze da javnosti predstavlja kako dobija novac za izborne kampanje.

Napominju i da kao partija oštro kritikuju ovakav Nacrt Zakona  jer on odgovara isključivo onim partijama koji kriju podatke o svojim finansijama.

„Nakon što je zainteresovana javnost, a prije svega NVO „MANS“ preko važećeg Zakona o slobodnom pristupu informacijama ušao u nelegalne tokove novca DPS-a za izborne kampanje, sada imamo očekivani potez DPS-a koji bi da promijeni zakonsko rješenje i sebe oslobodi obaveze da javnosti podnese izvještaj o svojim finansijama“, navode u ovoj partiji.

Zahvalni su, kažu, evropskim partnerima u Crnoj Gori, koji su i danas jasno ponovili da crnogorske institucije i odgovorni subjekti trebaju dodatno da rade na otvorenosti prema javnosti, i da je to najbolji oblik borbe od korupcije, kriminala i autokratije.

„Gotovo svim potezima već odavno, a naročito sada DPS jasno poručuje da nijesu partija za evropske vrijednosti, jer su sve ono što evropske vrijednosti nijesu. To su uostalom dokazali i nedavnim objelodanjivanjem informacija (pod pritiskom javnosti) o dodjeli stanova visokim funkcionerima i zvaničnicima, koji za paradoks, već imaju riješeno stambeno pitanje i po nekoliko nekretnina. O toj praksi, jasno je govorio i evropski komesar Johanes Han koji je kazao da takvu situaciju ne poznaju zemlje EU. Dakle, na sceni je potpun otklon i suprotstavljanje evropskim vrijednostima i zakonodavstvu a predvodnik takve prakse je nesumnjivo partija na vlasti – DPS“, zaključuju u URI.