Brižljivost prema prirodi danilovgradska vlast da pokaže i prema Sinjajevini

“Mi iz Građanskog pokreta URA u potpunosti podržavamo ideju da se Rijeka Zeta proglasi parkom prirode. No, kao što se javnost može uvjeriti iz niza ekoloških ekscesa rijeka Zeta je gotovo pa uništena što se tiče njenog biljnog i životinjskog svijeta. Riba pastramka iz Zete je desetkovana, i ta koja i dalje živi u koritu rijeke nije bezbjedna za ishranu ljudi i to možda najbolje govori o stepenu zagađenosti Zete”, kazali su oni.
 
Pitali su i rukovodstvo opštine na osnovu čega smatraju da će bolje raditi novo preduzeće sa pet zaposlenih lovočuvara nego dosadašnje, koje je takođe imalo isti broj zaposlenih.
 
“Pošto se radi o parku prirode na teritoriji dvije opštine Vlada će finansirati preduzeće koje će se baviti očuvanjem rijeke Zete. Međutim, rezultate tih radova možemo pretpostaviti imajući u vidu ekološke skandale koje se dešavaju u sred nacionalnih parkova širom Crne Gore a gdje je pažnja inspekcijskog nadzora i službi najveća”, ukazuju iz odbora URE u Danilovgradu.
 
Očekuju, kažu oni, pošto primjećuju usmjerenost danilovgradske uprave za brigu prema prirodnim bogatstvima grada, da lokalna uprava po hitnom postupku odradi studiju za proglašenje i Sinjajevine parkom prirode.
 
“Branićemo od devastacije i rijeku Zetu i Sinjajevinu ali i podržaćemo svaki vid protesta građana protiv devastacije. Tu ne treba zaboraviti hrabre i odgovorne građane Spuža koje bezrezervno podržavamo i koji su u javnosti otvorili temu o alarmantnoj zagađenosti Zete”, poručili su oni.
 
Iz danilovgradske URE smatraju takođe velikim problemom to što najveći zagađivač rijeke Zete, teritorijaopštine Nikšić, neće učestvovati u cijelom ovom projektu.
 
“Studijom Parka prirode Zeta predviđeno je da Elektroprivreda Crne Gore, odnosno hidrocentrala “Perućica” plaća taksu na osnovu zagađenja rijeke Zete. Te pare ići će Vladi Crne Gore a ne lokalnoj upravi i to smatramo pogrešnim jer sumnjamo da će taj novac biti upotrijebljen namjenski”, zaključili su oni.