URA: Da je usvojen model 43. Vlade danas bi imali predsjednika Vrhovnog suda

“Da je usvojen zakonski model koji je predlagala 43. Vlada, danas bi imali popunjenu poziciju predsjednika Vrhovnog suda kao najznačajniju poziciju u pravosudnom sistemu, što bi predstavljalo ogroman zamajac na putu ka Evropskoj uniji”, istakli su iz Građanskog pokreta URA komentarišući sedmu po redu blokadu izbora predsjednika/ce Vrhovnog suda.

Iz URE podsjećaju da zakonsko rješenje koje je usvojila Abazovićeva vlada, koje su, između ostalog, predviđale da je dovoljna natpolovična većina za izbor kandidata za predsjednika Vrhovnoh suda, ali da isti nije usvojen isključivo iz dnevnopolitičkih i ličnih razloga.

Na opštoj sjednici Vrhovnog suda Crne Gore od 17 sudija Vrhovnog suda, 12 je glasalo za nekog od dvoje sudija koji su istakli kandidature i ispunjavali uslove za izbor, dok je preostalih petoro bojkotovalo izbor tako što je predalo nevažeće listiće.

,,Donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu ključno je za prioritetno poglavlje 23, što znači da je neophodno za ispunjavanje privremenih mjerila i dobijanje IBAR izvještaja”, zaključili su iz URE.