URA Budva: Provjeru o davanju potpisa napraviti ličnim i nepristrasnim uvidom u našim prostorijama

Budvanski odbor GP URA odbacije sve navode o mogućoj (zlo)upotrebi potpisa podrške građana svojoj izbornoj listi bilo na lokalnim ili parlamentarnim izborima. Pozivamo sve građanke i građane, koji uz svoje ime na biračkom spisku uoče nepravilnosti u vidu davanja ili nedavanja podrške GP URA, da dođu u prostorije stranke i na licu mjesta se uvjere u potpise predate opštinskoj i državnoj komisiji.

Javnost je već obaviještena o pojavi da među potpisnicima podrše nekim partijama nema imena njihovih istanutih pripadnika ili pak da su neki građani neugodno iznenađeni  navodnom podrškom određenoj partiji. U oba slučaja je provjeru moguće napraviti ličnim i nepristrasnim uvidom, ne dozvoljavajući niti koristeći mogućnost da se ovakve nemile pojave generalizuju, a posebno ne da se koriste kao sredstvo u prljavim političkim kampanjama.

Svijet se posebno od 2016. godine suočava sa sve ozbiljnijim izazovima kada je u pitanju mogućnost da digitalno okruženje, algoritamska „inteligencija“ i društvene mreže ugrožavaju izborni proces i slobodno iskazivanje volje građana. Poseban problem je što se i stvarne omaške i namjerne dezinformacije mogu koristiti za dalje plasiranje neistina i spinovanje građana, koje je mnogo teže ograničiti i ispraviti. To nije novina ni za Crnu Goru, a sva je prilika da je u okvriru tehnoloških mogućnosti koje mreža nudi provjeru ponekad najbolje napraviti na tradicionalan način, neposrednim uvidom i kontrolom.

Pozivamo zato sugrađanke i sugrađane da nas, prije nego svoj pravedni gnijev usmjere na potencijlanog N.N. izvršioca zloupotrebe njihovih potpisa ukoliko se isti našao uz GP URA, kontaktraju, dođu u naše prostorije i uvjere se u korektnost naših listi.

 

Božena Jelušić,

predsjednica Opštinskog odbora

GP URA, Budva