URA: Aplikacija prihvaćena, zeleni talas stiže u Crnu Goru

URA je pred Kongres predala aplikaciju a danas je ona i zvaničo potvrđena od strane njihovog Komiteta. Ovim činom URA je započela zvaničnu proceduru priključenja porodici zelenih partija, inače najbržerastuće političke grupacije u Evropi.
„Došli smo pod sloganom „Montenegro is here“ (Crna Gora je ovdje). Uspjeli smo! Sjajna vijest, ne samo za URU nego i za cijelu Crnu Goru. U rekordnom roku zadobili smo povjerenje Komiteta i započeli proces pridruživanja zelenoj porodici. U Crnu Goru stiže zeleni talas koji znači: snažniju borbu za mir, ljudska prava, inkluziju ugroženih grupa, toleranciju, rodnu ravnopravnbost, bolju socijalnu politiku, bolju zdravstvenu politiku, politiku koja se brine o obrazovanju, i možda najvažnije, politiku koja strastveno čuva prirodne resurse svake države i samim tim u globalnom svijetu izražava novi vid prijekopotrebnog patriotizma“, izjavio je Abazović nakon saopštavanja odluke Komiteta.
Delegacija URA je tokom Kongresa imala niz bilaterlanih susreta a jedan od njih bio je sa predstavnicima Sekretarijata Evropskih Zelenih, zaduženih za prijem novih članica. Sastanku su, između ostalih, prisustvovali novoizabrani kopredsjednik Zelenih Evrope Tomas Vajs i Mar Garsia, generalna sekretarka EGP (European Green Party).
„Preuzeli smo obaveze koje jasno preciziraju Statut i pravilnici EGP i uvjereni smo da možemo postati partija koja je učlanjenje ostvarila u rekordnom roku. Pred nama je dosta posla ali vjerujemo da uz dobru organizaciju i principijelnu politiku možemo Crnu Goru predstaviti u najboljem svijetlu“, izjavila je potpredsjednica URA Suada Zoronjić nakon sastanka.
Pored iskazanog obostranog zadovoljstva razvojem saradnje URA i EGP koja je značajno intenzivirana proteklih mjeseci taksativno su navedene obaveze koje URA mora ispuniti u narednom periodu.
„Komunikacija prethodnih par mjeseci bila je vrlo intenzivna. Morali smo proći kroz nekoliko evaluacija koje nisu bile jednostavne. Dokazali smo prvrženost zelenoj ideji koja i dolikuje Crnoj Gori. Vrijeme je za drugačiju politiku i razbijanje matrice tradcionalnih paritja. Evropa je sve bliža,“ izjavio je generalni sekretar URA, Mileta Radovanić.
EGP je sastavio izvještaj o posjeti Crnoj Gori i URI koja se desila krajem avgusta mjeseca.  U tom dokumentu izuzetno je pozitivno ocijenjena URA pri čemu je naglašena potreba širenja zelenog talasa i na prostor Zapadnog Balkana. Potvrda aplikacije je od velike važnosti i za državu Crnu Goru, uzimajući u obzir da Zeleni predstavljaju četvrtu pojedinačnu snagu u Evropskom Parlamentu sa 74 poslanika. Takođe radi se o strankama koje bilježe veliki uspjeh na prethodnim izborima svugjde u Evropi, naročito u Njemačkoj, Austriji, Finskoj, Holandiji i Švajcarskoj, kao i rast političkoj rejtinga u drugim zemljama.