STAV: Božidar Turčinović

Zasmetala je predśedniku brzina u rješavanju naslijeđenih i nagomilanih problema, jer sam nikad nije stisnuo gas iliti petlju kako bi ih trajno riješio i tako cjelokupno društvo oslobodio i rasteretio ogromnog bremena koje mu je prethodno u najvećoj mjeri i sam na grbaču natovario i tako ga ciljano decenijama, a sve pod plaštom tzv. tranzicije, držao kao taoca u predvorju Evropske Unije, tačnije u predvorju života.

Taj dugotrajući i društveno veoma iscrpljujući proces tranzicije takođe svjedoči o (zlo)namjernom izbjegavanju stiskanja gasa od strane onih koji su ga inicirali i vodili, a koji je baš tim nepodnošljivo usporenim tempom nemilosrdno i beskrupulozno gazio sve pred sobom i tako jednu veliku većinu građana Crne Gore iz života žive u “pakao” oćerao, dok je istovremeno svojim “tranzicionim vozačima” obilježavao oslobođenu teritoriju i sve učinio da “šoferi” za “đavoljim” volanom žive i dožive svoj ovozemaljski raj.

Dakle, jedno je sasvim jasno. Ne može rješavati probleme onaj ko ih je prethodno vrlo vješto i perfidno isprovocirao.

“Piroman” ne može istovremeno biti i “vatrogasac”. Jer on sa jedne strane uživa dok posmatra kako sve gori, a sa druge strane mu i vrlo pogoduje i imponuje što je fokus cjelokupne javnosti usmjerio u ono što je njegovih ruku djelo, dakle baš onamo đe je i ciljao.

Ali kao i svaki drugi “piroman”, kad bi posumnjali na njega i kad bi ga pokušali razotkriti, on bi se branio na način što bi javno pozivao na gašenje požara i na osudu takvog čina, a iznutra bi priželjkivao da vjetar što je moguće jače duva kako bi raspirio vatru i kako bi se što je moguće duže održao fokus javnosti u tom pravcu, ali i istovremeno se stvorilo dovoljno gustog dima kako bi se iza njega ili prikrile ili realizovale neke druge, a po društvo još štetnije i opasnije, aktivnosti.

Imate vi predśedniče kondicije poprilično.

Decenijama ste je sticali i vama se zasigurno niđe ne žuri. To potpisujem.

Vrijeme je radilo za vas. Tranzicija je bila na vašoj strani. Vi bi da ikako možete vrijeme dodatno usporili, vrlo vjerovatno i trajno zaustavili.
Ne žuri vam se, jer ste se debelo obezbijedili!

Nego što ćemo mi?
Ona ubjedljiva većina koju je tranziciona mašinerija pregazila i koja još uvijek živa vapi za povratkom iz “pakla” u koji nas “đavolji šoferi” uguraše.
Dakle što ćemo mi?

Ako se vama ne ‘ita, nama već odavno gori pod nogama i nemamo vam kad. Evropa i život čekaju na nas.
Nego se ne bismo više bavili vama kao predśednikom i vama unutar vas kao osobom dvojakih uloga i identiteta, ali i vama kao vrlo nezgodnim igračem “povratnikom” na “šahovskoj tabli” koji je nakon višedecenijske igre uz moguće i neku kraću “pauzu” napokon priveo partiju kraju, jer je uloga neprikosnovenog “kralja” zapala u pat poziciju. I to upravo djelovanjem samo naizgled najmanje značajnih, ali ujedno i najbrojnijih figura na “šahovskoj tabli’ tzv. “pijuna” tj.u ovom slučaju i u prevedenom značenju povratnika iz “pakla”, koji skupiše dovoljno hrabrosti da ugase vatru pod vlastitim nogama i da se vrate na “šahovskoj tabli” i da neprikosnovenog “kralja” saćeraju u ćošak i to sa sve tranzicionom mašinerijom i “đavoljim šoferima”.

Dakle, krajnje je vrijeme da napokon stanete pred ogledalom, (licem javnosti), sa oba svoja odraza u jednom liku, da se dostojno povučete i trajno otpozdravite predśedniku!

Božidar Turčinović je član Glavnog odbora Građanskog pokreta URA i član cetinjske URE.