STAV/BOŽENA JELUŠIĆ

Govor mržnje na temeljima mizoginije se posljednjih dana sa prorežimskih medija u Srbiji prelio na Crnu Goru. U pitanju je očito isplanirano pozivanje gostiju poznatih po patološkom i psovačkom nacionalizmu, od kojih takozvani novinari izvlače mizogine gadosti usmjerene na žene Crne Gore. Uostalom, jasno je da medij koji plasira ovakve sadržaje (inače odan Predsjedniku spremnom da izjavi kako „nemamo pravo uništavati živote većeg broja ljudi nego što je to bilo predviđeno prvobitnim planovima“) dobro zna u šta se upušta kada u javni diskurs uvodi ovakve huškačke sadržaje usmjerene na Crnu Goru. Zato ova pojava zaslužuje hitan odgovor medijskih regulatornih tijela i odgovarajućih institucija obije države, ali i analizu i pravovremeno upozorenje u kojem smjeru bi se sve moglo dalje razvijati.

Treba razumjeti da mizoginija u slučaju „Vesele“ televizije u simboličkom smislu predstavlja tradicionalno psovanje majke, nakon čega se muškarac po pravilu zalijeće da je brani kao zalogu vlastite časti. Igra se, dakle, na tradicionalni patrijarhalni stereotip, koji u ovakvim slučajevima iznova eksponira i koristi ženu kao potvrdu muške (ne)moći. Tako objektifikovane žene sada opet treba da zaštite muškarci, po mogućnosti oličeni i u državnim organima. Potom „psovanje majke“ iz susjedne države treba da se ponavlja i preslušava, da izaziva zluradi smijeh i, po mogućnosti, sličan odgovor sa ove strane. I tako sve dok iracionalnost i slijepa mržnja ne zatrpaju i posljednji glas razuma.

Zato na simboličko „psovanje majke“ Crnoj Gori kroz mizogina ćaskanja opskurnih gostiju i pečobrazno iživljavanje „novinara“ koji su to odavno prestali da budu, treba odgovoriti dostojansteno i civilizacijski nadmoćno. Potrebna je svakako pravovremena i efikasna medijska regulacija, kao i poziv da se o cijelom slučaju izjasne nadležna tijela susjedne države. Međutim, više od svega je potrebna neupitna spremnosti Crne Gore da prvo na svom prostoru i među svojim političkim subjektima zaštiti crnogorske građanke od medijskih linčeva, bez obzira što se nekome ne sviđaju stavovi ili ideologija koje one zastupaju.

Tek kada obuzdamo praksu naših političkih subjekata i njihovih „veselih“ eksponenata na društvenim mrežama da „psuju majku“, objektifikuju i ponižavaju žene u sopstvenoj državi, poslaćemo gromoglasan signal komšijskim raspirivačima mržnje i sukoba i moralnim nakazama medijskog haosa da, kada na ovakav način „psuju majku“ Crnoj Gori, ponajbolje govore o samima sebi i vlastitim kulturološkim dometima.

Prof. Božena Jelušić, poslanica Građanskog pokreta URA