Smolović: Nakon pobjede 23. oktobra, pokrećemo u Pljevljima pogon za preradu otpadnih filtera ulja, goriva i guma

,,Nakon što pljevaljska URA postane dio vlasti, realizovaćemo projekte za potrebe pogona za preradu otpadnih filtera ulja i goriva, kao i otpadnih guma. Kao što je svima poznato, Pljevlja imaju najviše problema sa crnim ekološkim tačkama na nivou naše države, i njihovo postepeno saniranje, naš je prioritet”, saopštio je danas kandidat za odbornika sa liste Temelj za bolja Pljevlja Srđan Smolović.

Kako je kazao, trenutno se otpadni filteri ulja i goriva sakupljaju u autoservisima i industriji i šalju u inostranstvo za dalju preradu. ,,Proces prerade je jako jednostavan i ne zahtijeva neko posebno znanje i obuku. Otpadni filteri se prvo ubacuju u hidroizolovani bazen gdje se djelimično cijede. Potom se ubacuju u peć koja ih grije na nekih 600 do 800 stepeni, a sljedeći korak je hlađenje i utovar na transportno sredstvo i takav materijal se prodaje kao otpadno željezo”.

On je naveo da postoje dvije vrste procesa kojima se mogu preraditi otpadne gume koje ćemo inicirati. ,,Jedan je tretman pomoću pirolize, a drugi – čistom mehaničkom preradom. Kod tretmana pomoću pirolize – guma samo djelimično sagorijeva, a iz autoklava izlazi para. Ostatak procesa se svodi na postupnu kondenzaciju te pare, preko izmjenjivača toplote i tehničke vode. Krajnji produkt je ulje od gume koje se transportuje do rafinerije. Ako se ne želi proizvoditi ulje, onda se umjesto kondenzacije dodaje vazduh i sve sagorijeva u kotlarnici u cilju proizvodnje struje ili tople vode za grijanje, što bi Pljeviljma mnogo značilo. Mehaničkom preradom se kao produkt procesa dobijaju gumeni granulat, čelik i vlakna. Postoji i proces izrade ploča od reciklirane gume, koje se koriste, recimo, kod dječijih igrališta. Gumeni granulat se koristi za izradu tegova, a gumene podloge za štale, radionice, autoservise… Vlakna se mogu prodavati fabrikama, a čelik otpadima željeza”.

Smolović je istakao da sve te resurse Pljevlja mogu da iskoriste. ,,Naša je namjera da pronađemo adekvatnu lokaciju i uz pomoć Vlade izgradimo pogon za preradu otpadnih filtera ulja, goriva i guma u našem gradu. Mi imamo viziju, i znamo kako. Pljevlja zaslužuju zdravu životnu sredinu, a naše učestvovanje u vlasti to će, uz razvoj zajednice u kojoj će mladi ljudi imati razloga da ostaju i žive, imati kao primarni cilj”, zaključio je on.