Sada potpuno jasno da je Spajićev resor zaslužan za haos u Upravi carina i prihoda

Nakon sukoba odlazećeg ministra finansija Milojka Spajića i njegovog kadra, odlazeće direktorice Uprave carina i prihoda, svima u Crnoj Gori je postalo jasno – zbog čega su iz Slobodne zone Luke Bar, kojom gazduje ta Uprava, nestala dva tovara cigareta i da se iza “nesposobnosti pojedinih službenika Uprave” zapravo krije sistemsko i namjerno urušavanje jedne od najvažnijih crnogorskih institucija direktno zadužene za suzbijanje šverca, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

“Sada je potpuno jasno da je upravo Spajić resor zaslužan za haos u Upravi carina i prihoda, a da su argumenti “kašnjenja pojedinih međunarodnih projekata” samo izgovor na smišljenom putu novog urušavanja krovne institucije zadužene za suzbijanje šverca cigareta. Ono šta je započeto sa nikada obrazloženom smjenom Aleksandra Damjanovića, sada se nastavlja novim akcijama, sa ciljem da podredi jedan od najznačajnijih državnih organa sebi i svojim interesima”, ukazali su u pokretu URA.

URA je mjesecima podsjećala da je Uprava carina i prihoda jedina nadležna za Slobodnu zonu Luke Bar, iz koje su nestala dva vrijedna tovara cigareta, a da to shodno Zakonu ne može biti sektor bezbjednosti, kome se pokušala prebaciti krivica.

Odluka o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar usvojena je krajem jula prošle godine, na inicijativu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i u saradnji sa međunarodnim partnerima, čime su stvoreni preduslovi za zaustavljanje šverca cigareta.

“Međutim, to očigledno nije odgovaralo određenim krugovima u odlazećoj Vladi, već je primarni cilj oduvijek bio – stvaranje haosa u instituciji zaduženoj za suzbijanje šverca, šta je najbolje iskoristio upravo švercerski lobi”, ukazala je URA.

URA podsjeća da za vrijeme Damjanovićevog mandata, nijedna paklica cigareta nije ukradena iz Slobodne zone Luke Bar.

“Nadamo se da će nakon nove Spajićeve sječe u Upravi carina i prihoda, svim građanima i civilnom sektoru postati kristalno jasno – ko i zbog čega urušava tu državnu instituciju, te koliku presudnu ulogu Uprava ima u kontroli i suzbijanju šverca cigareta”, ukazali su u pokretu URA.

URA podsjeća da je, upravo zbog Odluke koju je inicirao Abazović, legalna prodaja cigareta skočila za čak 40 odsto u prvoj godini, šta je državi donijelo skoro 15 miliona eura.