Reagovanje URE na tekst Pobjede: Na maliciozan i tendenciozan način list pokušava od Abazovića napraviti sve ono protiv čega se bori

U skladu sa Zakonom o medijima, članom 51, zahtijevamo da objavite reagovanje Građanskog pokreta URA na tekst objavljen pod naslovom ,,Opasan trougao: ‘Kovrdžavi’ Abaz, ‘Vampir’ Daka i ‘Amerikanac’ Stiv” u današnjem listu „Pobjeda“, kao i da ga integralno objavite na portalu.

Naime, od same naslovne strane, naslova, nadnaslova i podnaslova, kao i na više mjesta u tekstu na 12. strani, list ,,Pobjeda“, na maliciozan i tendenciozan način pokušava spočitati bivšem premijeru Crne Gore i lideru Građanskog pokreta URA dr Dritanu Abazoviću da je organizator šverca cigareta u Crnoj Gori i da je upleten u pravljenje šema šverca, ne iznoseći pritom nijedan valjan dokaz, već neprofesionalno bazirajući svoje navode na spinovanju nedavno objavljenih SKY prepiski, kao i pozivajući se na svoje ranije pisanje i nepoznate nezvanične izvore.

Vrijedi napomenuti da je, kada je Abazović preuzeo vođenje sektorom bezbjednosti krajem 2020. godine, jedna od prvih smjena u Upravi policije bila smjena Ilije Vasovića, nekadašnjeg šefa kriminalističke policije u Baru, koji je uhapšen u jučerašnjoj akciji SDT i SPO.

Jasno je da o vezama Abazovića sa njim ne može postojati dokaz, jer se radi o već oprobanoj i uigranoj taktici propagandne mašinerije koja ima za cilj da svoje političke protivnike predstavi i okarakteriše suprotno od onoga što su njegovi politički ciljevi i djela. To su u ovom slučaju borba protiv kriminala i korupcije, vladavina prava, ili konkretno, zaustavljanje višedecenijskog unosnog “državnog” i desetina milijardi eura vrijednih biznisa poput šverca cigareta, šverca narkotika, ali i ubistava, ranjavanja i zastrašivanja novinara, policajaca i svih trodecenijskih boraca za slobodno društvo.

Dok su se drugi trudili da na sve načine odblokiraju zaplijenjene cigarete u Luci Bar, Abazović je sa svoje pozicije davao ključnu političku podršku kako Crna Gora više ne bi bila prepoznata u regionu i svijetu kao destinacija za krijumčarenje. Zato je danas na meti onih koji imaju jake i ključne veze upravo sa onima koji su svoj prvi kapital stekli upravo tim švercom, a danas nastoje da povrate političke pozicije moći i upravljaju državom.

Ukoliko imate suprotne valjane dokaze, lišene spinovanja i tendencioznih zaključaka, molimo Vas da iste objavite i crnogorsku javnost uvjerite u to što pišete. Ukoliko nemate, jasno će biti da je ovo samo jedan segment u radu Vaše svakodnevne, već sad petogodišnje, propagande koja ima za cilj da dezavuiše sve rezultate Dritana Abazovića na polju promocije građanskih sloboda, pomirenja u društvu, borbe protiv kriminala i korupcije i raskrinkavanja “hobotnice” koja je 30 godina upravljala državom.