Rakčević pisao Medenici i Vukoviću: Vazduh truje građane Podgorice, preduzeti hitne mjere

To stoji u otvorenom pismu, koje je predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA Luka Rakčević, danas uputio direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Nikoli Medenici i gradonačelniku Podgorice, Ivanu Vukoviću.
 
Rakčević ističe da je uzroka za takvo aerozagađenje mnogo, a navodi i neke od njih.
 
“Nepostojanje funkcionalnog i održivog javnog prevoza, zbog čega skoro 50% građana Podgorice koristi sopstveni automobil kao primarno sredstvo prevoza – šta stvara velike saobraćajne gužve i zagađuje vazduh; betoniranje javnih površina, kidanje drveća i pretvaranje parkova u betonske stambene blokove; nekontrolisana eksploatacija šuma i nedovoljna kontrola velikih zagađivača; sagorijevanje čvrstih goriva za grijanje; meterološki uslovi koji pogoršavaju zagađenje u zimskom periodu; nedosljedna primjena Zakona o zaštiti vazduha i druge regulative“, navodi Rakčević u otvorenom pismu.
 
On ističe da se u poboljšanje kvaliteta vazduha godinama ulažu “mizerna i nedovoljna finansijska sredstva, dok institucije rade malo ili gotovo ništa da takvo stanje promijene“.
 
“Zbog toga ne treba da čudi visok broj respiratornih oboljenja i drugih bolesti, koje uzrokuje ili čiji je katalizator zagađen vazduh, a posebno kod osjetljivih grupa stanovništva. Podsjećam Vas da je zvanično istraživanje koje je sprovedeno prije četiri godine u Crnoj Gori pokazalo je da se oko 140 hospitalizacija i 250 prijevremenih smrti dogodi zbog zagađenog vazduha. Zato je sprovođenje odlučnih mjera protiv aerozagađenja od izuzetne važnosti za javno zdravlje i bezbjedan život građana Podgorice“, podsjetio je Rakčević.
 
Zbog svega navedenog, on je u ime odborničkog kluba “Podgorička URA – Pravo na grad!“ u Skupštini Glavnog grada, zatražio da se Medenica i Vuković u najkraćem roku obavijeste javnost o kvalitetu vazduha u Podgorici, te izdaju niz preporuka i mjera vezanih za bezbjedno funkcionisanje građana.
 
“Takođe, pozivam Vas da u što kraćem roku i bez odlaganja pokretene proces radikalnog poboljšanja javnog prevoza u Glavnom gradu, masovnog ozelenjavanja i pošumljavanja grada, zaustavljanja svih nasrtaja na zelene površine, parkove i javne površine, sa posebnim akcentom na brdo Goricu, Njegošev park, Kasarnu Morača, brdo Ljubović, NP Skadarsko jezero, Malo i Velje brdo i druge važne zelene predjele našeg grada. Takođe, pozivam Vas da napravite oštar zaokret ka održivoj urbanoj mobilnosti i stvaranju uslova za zdrave vidove transporta, kao i da izvršite bolju kontrolu velikih zagađivača, pospješite prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije i redovno izvještavate građane o stepenu zagađenja vazduha. Nadam se da ćete razumjeti značaj navedene situacije, koja prevazilazi sve političke i ideološke razlike, te postupiti u skladu sa Ustavom i Zakonom, kako bi zdravlje građana/ki Podgorice bilo u potpunosti zaštićeno“, poručio je Rakčević u svom otvorenom pismu.