Rakčević nosilac liste URE u Podgorici, Abazović poručio: Šef stručnog štaba DPS-a je Ubović iz BEMAX-a, njega treba pobijediti na izborima

,,Ako pustimo Dritana Abazovića da završi svoj posao, bojim se da će prva sjednica odborničkog kluba DPS-a imati kvorum u prostorijama ZIKS-a. Vidjeli smo predstavljanje te gubitničke koalicije, DPS-a, SDP-a, SD-a i svih onih koji godinama pljačkaju Crnu Goru i Podgoricu na svakom ćošku, a koji nam poručuju da su oni naš grad. Mi njima sada kažemo da nijesu. Naš grad nije Brano Gvozdenović, nije Petar Ivanović, Zoran Lazović, Verica Maraš, ni Violeta Klikovac. Nijesu naš grad šverceri cigareta i droge, Bemaks, škaljarski i kavački klan. Naš grad smo mi. Građani i građanke. Podgorica je pokazala koliku dušu i kakvo srce ima. Preduslov njenog oporavka je pad DPS-a na lokalnim izborima. To će označiti kraj kriminalne hobotnice”, saopštio je večeras na IV izbornoj konvenciji podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA novoizabrani predsjednik tog odbora, nosilac liste podgoričke URE na predstojećim izborima i kandidat za gradonačelnika Luka Rakčević.

On je istakao da se URA osam godina bori da sačuva Podgoricu. ,,Uspjeli smo da odbranimo Kasarnu Morača, da spriječimo da DPS uništi taj prostor betonom, uspjeli smo da spriječimo uništenje Njegoševog parka, da sačuvamo Ljubović, da zaustavimo devastaciju na više lokacija na brdu Gorica. Podgorica je grad koji je 30. avgusta srušio Demokratsku partiju socijalista (DPS) i pokrenuo procese u Crnoj Gori. Ti procesi su krenuli i niko ih više ne može zaustaviti”, dodao je Rakčević.

Ocijenio je da jedan od ključnih ciljeva rješavanje problema javnog transporta u Glavnom gradu, ozelenjavanje površina, kao i samoodrživost investicija. ,,Nije normalno da preko 60 odsto ljudi koristi svoje auto kao osnovno prevozno sredstvo. Jedna od tih stvari tiče se i nabavke tramvaja. Prostor kasarne Morača biće najveći i najljepši park u Glavnom gradu. Nastavićemo projekat šetališta uz Moraču. To je, uostalom, naš projekat, drago nam je da je dosadašnja vlast uvidjela da je to dobar projekat. Nama trebaju ljudi, imamo dovoljno znanja i želje da grad razvijamo na način na koji treba da se razvija”, naveo je još Rakčević.

Premijer i lider URE dr Dritan Abazović saopštio je ovom prilikom da je Rakčević čovjek na kojem leži politička budućnost Crne Gore. ,,U Podgorici se ne borimo protiv Ivana Vukovića i DPS-a, nego protiv organizovanog kriminala. Šef stručnog štaba DPS-a nije Vuković, nije ni Milo Đukanović, nego Ubović iz Bemaks-a. Njega treba pobijediti na izborima. Lako je davati donacije od novca koji je zarađen krađom šljunka iz naših rijeka, iz rijeka koje pripadaju svim građanima i građankama. To je najlakše. E toga više biti neće”.

Abazović je kazao da je Rakčević čovjek na kojem će ležati politička budućnost Crne Gore. ,,Ne postoji veći politički talenat, ne postoji neko kome toliko leži javni prostor i ko zna šta se dešava u svakom pedlju svog grada. Čovjek koji ustaje i liježe sa željom da riješi svaki problem u gradu. Rakčević će stvoriti evropsku Podgoricu. Najveći ponos koji osjećam je to što je politika DPS-a nestala”, naveo je Abazović.

,,Najljepša priča za Podgoricu biće ispričana onda kada ovaj grad bude prepoznat po razvoju, zadovoljstvu građana, po zelenilu. Podgorica je poznata po mnogo anegdota, puno priča, ovo je grad velikog kulturno-istorijskog nasljeđa, ali postoji jedan podatak koji nije nimalo lijep – Podgorica je u Drugom svjetskom ratu bila jedan od najviše bombardovanih gradova. A onda je višeedecenijski mnogo puta od DPS-a bombardovana, ali nije uništena. Jer duh ne možete da uništite i da srušite. Vrijeme je da URA vrati Podgoricu na evropsku listu gradova kao moderno evropsko mjesto za život po najvišim standardima”, navela je u svom obraćanju politička direktorka URE i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

URA je u prethodne četiri godine bila bastion zaštite zelene i uređene Podgorice, saopštila je ovom prilikom kandidatkinja za odbornicu podgoričke URE Milena Vuković-Sekulović. ,,Možda nedovoljan broj odbornika u lokalnom parlamentu nije nas sprečavao da, uz neiscrpnu energiju i posvećenost, ostvarimo značajan dio naših programskih ciljeva. Politička konkurencija uvidjela je na djelu superiornost našeg programa i vizije, a naši najljući politički oponenati često su znali kopirati naša idejna rješenja i usvajati naše inicijative, pokušavajući ih prikazati svojima. I to nam nije smetalo. Ne bi nam smetalo ni ubuduće da ovog puta nijesmo riješili tim ljudima pomrsiti konce i poslati ih u opoziciju“.

Kako je istakla, izborili su se da Gorica postane Spomenik prirode, da se na Ljuboviću ne nastavi sa fatalnom devastacijom, da kasarna Morača i Njegošev park sačuvaju za građane, da Blok V bude po mjeri i ukusu Podgoričana. ,,Čuvali smo prirodu od betona i postali sinonimi zaštite grada. Pred nama je još puno zadataka. Posao oporavka Crne Gore je krenuo uspješno. Vrijeme je i da Podgorica iskoristi svoju šansu. Želimo da se zelene politike ostvaruju, da se komunalni problemi rješavaju i da svi građani i građanke Podgorice osjete razvoj našeg grada. Ne želimo da zajednički novac prosipamo, naročito ne u partijske i dnevnopolitičke propagandne svrhe. Želimo da djeca ovoga grada dobiju bolju obrazovnu infrastrukturu. Da adolescente i mlade uključimo u kreiranje lokalnih politika i novih sadržaja. Zato će podgorička URA nastaviti da se bori za slobodu – slobodu Morače, Gorice, Ljubovića i Stare Varoši”.

,,Za dvije i po godine ova koalicija napravila je toliko istorije koliko druge nijesu za dva vijeka. Ostaćemo zapisani u istoriji. URA može da znači zamah pregaoca, pobjednički huk, a može da znači i pravo vrijeme. Sada kažem da su sve ove stvari sintetizovane u jednom mjestu. Možda misle da će uspjeti da nas svojom snagom zaplaše i utišaju, ali ja znam da stiže uzbrdica, a mi smo tu najbrži”, kazao je predsjednik grupe građana CIVIS i poslanik koalicije Crno na bijelo u Skupštini Crne Gore dr Srđan Pavićević.

Abazović je istakao da će URA dati ključan doprinos da se Crna Gora što prije nađe u Evropskoj uniji (EU). ,,DPS umire politički 23. oktobra u Podgorici. Dajte i parlamentarne izbore da izumre njihova politika. Svi napadi neka im služe na čast. Mi nećemo podleći ni nacionalizmu, ni kriminalu, ni ekstremizmu. Mi uživamo što smo zajedno, u svim svojim različitostima. Iako su mislili da su poslije 100 dana prekinuli let Vlade koja je trebala da iznese pravdu do kraja, neka znaju da je neće zaustaviti. A kada ih ruka pravde stigne, neka se svi politički subjekti takmiče u dobrim idejama”, zaključio je Abazović.

​Novoizabrani članovi i članice podgoričkog odbora URE su: ​

Aida Batilović
Aleksandar Nešović
Aleksandra Šćekić Boljević
Ana Lazović Durković
Ana Novaković-Đurović
Ana Starovlah
Anđelija Otović
Aris Koska
Balša Vujačić
Bojan Jevrić
Dalibor Vuksanović
Danijela Bušković
Danilo Krušić
Darko Pižurica
Dejan Kastratović
Denis Lukač
Dijana Dragojević
Dragan Čađenović
Dragiša Bulatović
Dragiša Milačić
Eldin Dobardžić
Emir Pepeljak
Enes Zajmović
Esko Muratović
Galina Đorđić
Goran Laković
Igor Vujačić
Indira Međedović
Iva Vučinić
Kemal Grbović
Komnen Kasalica
Lazar Miranović
Luka Rakčević
Luka Vukotić
Marija Bulajić Škuletić
Marija Janković
Marija Radulović
Marija Šćepanović
Marko Jovetić
Marko Tiodorović
Mihailo Ćupić
Milaš Miličić
Milena Vuković
Milena Žižić
Mileta Radovanić
Milica Pelević
Milica Radonjić Vukčević
Miloš Drašković
Miloš Konatar
Milutin Mašković
Miodrag Đuranović
Miomir Brajović
Munevera Vučeković
Nada Muratović
Nađa Ašanin
Nađa Kalezić
Nebojša Andrejević
Nebojša Raičević
Nedžad Osmanagić
Nikolina Martinović
Nina Milić
Ninoslav Đurović
Petar Krivokapić
Predrag Raičković
Radovan Bracanović
Samir Ljaljević
Samir Šahović
Sandra Tomović
Sead Mandić
Simon Curanović
Srđan Mugoša
Srećko Rašović
Stefan Pižurica
Stefan Vukmanović
Stefan Vuković
Tamara Gačević
Tigran Dobrašinović
Valerija Saveljić
Veliša Radunović
Vidoje Petričić
Vladimir Martinović
Vuk Stajović
Zoran Kljajević
Zoran Mikić
Željko Medojević
Željko Vukčević
Nikola Nedić
Aleksandra Čejović
Rajka Vujošević
Sunčica Sinanović